Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

dec 2021 Wees voorbereid voor het geval je fiets gestolen wordt

Anno 2021 wordt er meer gefietst dan ooit. We doen kleine boodschappen met de fiets, fietsen naar het werk en/of school, veel mensen fietsen ook regelmatig een toertje met vrienden. En dan zijn er nog de sportievelingen die de mountainbike of koersfiets van stal halen. In het verhaal van de klimaatopwarming kunnen we dit alleen maar toejuichen. Helaas zijn er ook fietsdieven die op pad gaan en er maar wat graag met jouw tweewieler vandoor gaan. Hieronder geven we enkele tips mee om fietsdiefstallen te voorkomen of goed voorbereid te zijn in geval van diefstal.

Wat doe je best bij aankoop van een fiets?

1. Bewaar je aankoopfactuur
Hou bij aankoop van je fiets het factuur bij. Je fietshandelaar zal je aankoop ook registreren, maar je houdt ook best zelf het aankoopfactuur bij. Het versterkt het bewijs dat de fiets wel degelijk van jou is.

2. Noteer het framenummer
Elke fiets heeft een uniek framenummer, je kunt het vergelijken met het chassisnummer van een auto. Noteer dat nummer, neem er een foto van en bewaar dit goed. De fietshandelaar heeft dat nummer ook, maar je bewaart dit best ook zelf.

3. Label je fiets
Label je fiets zo snel mogelijk na aankoop. Dit is gratis voor inwoners van onze politiezone. Een fietslabel is een sticker met je rijksregisternummer die je best goed zichtbaar op je fiets kleeft. Hierdoor maak je je fiets minder interessant voor dieven. Bovendien kan de rechtmatige eigenaar van een gemerkte fiets makkelijker teruggevonden worden in geval van diefstal. Je kan online een fietslabel aanvragen of naar één van onze fietslabelmomenten komen. We staan elke eerste dinsdag van de maand op de dinsdagmarkt in Geel. Overige labelmomenten worden via onze sociale mediakanalen aangekondigd.

4. Vul je fietspas in
Bij het labelen van een fiets of als je een fietslabel online aanvraagt, ontvang je ook een fietspas. Hierop kan je de gegevens van de fiets registreren: labelnummer, framenummer, type fiets, merk, kleur van het frame, aantal versnellingen, bijzonderheden, … Vul deze fietspas in en bewaar hem goed. Het is een handig hulpmiddel om aangifte te doen in geval van diefstal. Heb je geen fietspas? Je kan er ook makkelijk zelf één maken. Een voorbeeld van een fietspas vind je op onze website.

5. Neem foto’s
Neem ook een foto van jezelf met je fiets. Het versterkt alweer je bewijsmateriaal, dat de fiets wel degelijk van jou is en zo kan je ook een gedetailleerde beschrijving geven van je fiets. Is er iets unieks aan je fiets zoals een bepaalde sticker, een kras, beschadiging, ... Neem hier dan een detailfoto van en vertel dit zeker bij je aangifte in geval van diefstal.

6. Gebruik een goed fietsslot
Koop een goed (beugel)fietsslot. Gebruik geen cijferslot of dunne ketting of kabels. Deze sloten zijn goedkoper, maar bieden weinig bescherming tegen dieven met ervaring of een kniptang. Maak je fiets altijd vast bij voorkeur aan een vast voorwerp (fietsenrek, paal, hek, …), ook al is het maar voor even. Anders kan hij makkelijk met bijvoorbeeld een bestelwagen meegenomen worden. We raden zelfs aan om twee sloten te gebruiken. Hoe meer inspanning het vraagt om een fiets te stelen, hoe meer kans dat de dief het opgeeft of er zelfs niet aan begint. Plaats je fiets bij voorkeur op een verlichte, zichtbare plaats met veel passage.

Wat doe je best bij diefstal?

1. Doe aangifte
Doe aangifte van de fietsdiefstal bij de politie. Dit kan op afspraak of via het e-loket. Breng zoveel mogelijk informatie mee: foto’s, framenummer, aankoopfactuur, fietspas, … De politie maakt een pv-nummer van de aangifte en je krijgt een attest van diefstal. Hou dit goed bij.

2. Check www.gevondenfietsen.be en andere sites
Op de site www.gevondenfietsen.be worden alle gevonden fietsen geregistreerd. Neem hier zeker regelmatig een kijkje. Als je hier een fiets herkent als de jouwe, neem dan contact op met de gemeente waar hij gevonden is om je fiets te komen afhalen. Neem hierbij je attest van diefstal zeker mee. Een fiets afhalen voor iemand anders kan alleen met een volmacht. Gevonden fietsen worden drie maanden bewaard.

Ga ook geregeld een kijkje nemen op sites waarop fietsen te koop worden aangeboden, zeker de websites voor tweedehandsmateriaal. Dieven schuwen dat kanaal niet. Zie je je fiets op een tweedehandssite, verwittig dan de politie.

3. Check de opslagplaats van de stad of gemeente

Met het attest van diefstal dat je bij je aangifte krijgt, kan je bij de opslagplaats van de stad of gemeente terecht om te gaan kijken of je fiets niet bij de gevonden fietsen staat. We raden aan om dit regelmatig te doen. Gevonden fietsen worden drie maanden bewaard.

4. Track and trace
Veel fietsen hebben vandaag een systeem waarmee ze gevolgd kunnen worden (track and trace). Bij elektrische fietsen zit dat vaak al standaard op de fiets, maar je kan het ook apart kopen. Op zich is dat weer een hulpmiddel. Je kan aanduiden waar je fiets is, maar weet dat de politie niet zomaar in een pand kan binnenvallen om je fiets weer buiten te halen. 

5. Speel geen agent
Zie je de fietsendief met je fiets, hou hem in de gaten, volg hem. Verwittig direct de politie via het noodnummer. Maar ga nooit zelf over tot het terugnemen van je fiets. Speel zelf geen politieman, je weet nooit tot wat de fietsendief in staat is.

Cijfers

De afgelopen twee jaar werd er in de zone jaarlijks een 80-tal fietsdiefstallen geregistreerd. De overgrote meerderheid hiervan gebeurde in Geel. Uit onderzoek blijkt dat slechts 50 procent van de fietsdiefstallen wordt aangegeven. Het effectieve aantal gestolen fietsen ligt dus veel hoger.