Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 101
niet dringend 014 56 47 00

okt 2017 1dagniet op 27 oktober 2017

Tijdens de donkere maanden (oktober - maart) gebeuren er meer woninginbraken, maar ook buiten deze wintermaanden worden we regelmatig geconfronteerd met dit fenomeen. Hoog tijd dus dat we samen iets aan dit fenomeen doen! Het initiatief 1dagniet speelt hierop in. Dit jaar valt die dag op vrijdag 27 oktober.

Wat is 1dagniet?

1dagniet is een initiatief – gedragen door de overheid en de politie – dat de burgers bewustmaakt van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraken. Het doel is dat burgers, buren, ondernemers, scholen, verenigingen, …nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat en buurt veilig(er) te houden. Dit kan gaan van aandachtig nagaan of al je ramen en deuren (en die van je buren) goed gesloten zijn, over het opstarten van een facebookpagina met allerlei tips voor je eigen straat, tot een veiligheidswandeling in je straat/wijk. Tijdens de actiedag krijg je als burger de kans om initiatief te nemen om je huis, straat en buurt veilig te maken/houden in samenwerking met de politie en de overheid. Denk dus eens na en post je initiatief op www.1dagniet.be en roep dieven een halt toe. Samen kunnen we streven naar zo weinig mogelijk inbraken en 1 dag per jaar (27/10/2017) zelfs helemaal geen!

Wat kan je doen? Enkele tips:
  • Organiseer een leuke receptie, winterbarbecue om je buren beter te leren kennen
  • Ga eens samen joggen of wandelen in je wijk en let op ongewone of verdachte situaties
  • Start een facebookpagina of WhatssApp-groep voor je straat waarop je allerlei tips en info over inbraakpreventie en veiligheid geeft
  • Organiseer een infoavond voor je buren over inbraakpreventie met de inbraakpreventieadviseur
  • Spreek af met je buren dat iedereen onmiddellijk naar de politie belt als hij verdachte personen of situaties ziet (vaak belt men niet omdat men ervan uitgaat dat iemand anders dit al wel zal gedaan hebben).

Ook onze politiezone doet mee aan de grote actie 1dagniet. Wij zullen de burgers sensibiliseren en tips geven over inbraakpreventie zodat we hopelijk op 27 oktober een dag zonder inbraken in onze zone kunnen realiseren. Voor tips en weetjes volg ons via Facebook of via twitter @pzglm.