Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 101
niet dringend 014 56 47 00

mei 2018 Diefstal uit tuinhuizen en garages. Wat kan je hiertegen doen?

In tuinhuizen, garages of garageboxen staat vaak waardevol materiaal zoals werkmateriaal of dure fietsen. Vaak zijn deze bergingen ook niet erg inbraakwerend. Ook inbrekers weten dat en de laatste weken lijken zij zich hierop te focussen. Dus beveilig ook je tuinhuis of garage. Hieronder lees je enkele tips om de inbrekers te snel af te zijn.

Wat kan je doen?

Hou in je achterhoofd dat een inbreker altijd denkt: ‘Hoe kan ik met zo weinig mogelijk hulpmiddelen zo snel mogelijk inbreken in een woning of bijgebouw?’

Enkele tips:

 • Zorg voor goede sloten. Met een cilinderslot met driepuntsloten heeft een inbreker te lang werk om de deur open te breken en gaat hij vaak op zoek naar een ander slachtoffer. Met dit soort sloten staat het materiaal in je tuinhuisje of garage een stuk veiliger dan met de gebruikelijke sloten. Je kan je altijd gratis en vrijblijvend laten adviseren over goede sloten door een inbraakpreventieadviseur van onze politiezone. Bel hiervoor het telefoonnummer 014 56 47 33 of vraag dit online aan via de website. https://www.pzglm.be/nl/form/6?website=1
 • Leg zo weinig mogelijk waardevolle spullen in het zicht in je tuinhuis of garage.
 • Verhinder de inkijk in je tuinhuis of garage. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een folie aan de binnenkant van de glaspartijen van ramen en deuren kleven of gordijnen hangen.
 • Plaats buitenverlichting in je tuin of aan je garage met een bewegingsdetector.
 • Leg eventueel grind rond het tuinhuis of de garage, zo maak je het inbrekers moeilijk om geluidloos bij het tuinhuis of de garage te komen.
 • Neem foto’s en noteer het merk, type en registratienummer (staat vaak onderaan de trapas) van je fietsen en duurdere werkmaterialen. Hier is een voorbeeld van zo’n registratieformulier.
 • Als je geen kelder hebt om het werkmateriaal in op te bergen, plaats het dan in het tuinhuis of de garage in een grote metalen kist die je kan afsluiten met een stevig hangslot.
 • Haal de batterijen van je elektrische fietsen en berg ze op in je woning.
 • Doe je fiets in je tuinhuis of garage ook op slot.
 • Overweeg, net zoals in je woning, om extra sloten te plaatsen op de ramen die open kunnen.
 • Overweeg een smeedijzeren bescherming voor de ramen.

Elektronisch beveiligen kan natuurlijk ook. Deze vorm van beveiligen is niet alleen duur(der), maar voorkomt ook niet altijd een inbraak. Goeie sloten doen dat meestal wel. De traditionele alarmen signaleren alleen maar een geslaagde inbraak en dan moet je hopen dat de inbreker zo snel mogelijk weer vertrokken is zonder iets mee te nemen, wat tegenwoordig eerder uitzondering dan regel is.

Horen, zien en melden

Zie je een verdachte situatie of een misdrijf, meld dit dan direct bij de politie op het nummer 014 56 47 00 van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout of op het algemeen noodnummer 101. Want hoe meer ogen en oren in de buurt, hoe veiliger de buurt!