Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

sep 2023 Voor een veilige autorit, zorg je best voor een juiste bandenspanning

De autoband speelt een essentiële rol bij de veiligheid tijdens het rijden, vooral bij ongunstige weersomstandigheden en onstabiele wegbedekking. De juiste bandenspanning - dit is de luchtdruk in de band - zorgt voor goede wegvastheid en stabiliteit in bochten en bij het remmen. Zowel een te lage druk (onderdruk) als een te hoge druk (overdruk) kunnen echter problemen veroorzaken.

Risico's van onderdruk
  • Meer brandstofverbruik.
  • Snellere slijtage van de banden.
  • Minder goede wegvastheid en remefficiëntie.
  • Meer kans op een klapband of lekke band.
Risico's van overdruk
  • Minder rijcomfort.
  • Meer kans op een klapband.
  • Minder goede wegvastheid en remefficiëntie, omdat alleen het middelste gedeelte van de band contact heeft met de weg.

Zowel zeer koude als zeer hete temperaturen kunnen de prestaties van autobanden negatief beïnvloeden, vooral als ze al versleten zijn.

Bandenspanning en brandstofverbruik

Een autoband ondervindt weerstand bij het draaien, wat brandstofverbruik veroorzaakt. Ongeveer 20 à 30 procent van het brandstofverbruik en de bijbehorende CO2-uitstoot is te wijten aan deze weerstand. Een autoband met te lage druk zal een grotere draaiweerstand hebben, wat niet alleen snellere slijtage veroorzaakt, maar ook het brandstofverbruik met meer dan 10% kan doen toenemen.

Milieuvriendelijker rijden met de juiste bandenspanning

Door regelmatig de bandenspanning te controleren en ervoor te zorgen dat deze op het juiste niveau is, kan je milieuvriendelijker rijden.

Hier zijn enkele tips om de banden in goede conditie te houden:

  1. Pomp je banden regelmatig op. Dit doe je best om de twee maanden. Het is handig om hiervoor een herinnering in je telefoon of op de kalender te zetten zodat je het niet vergeet.
  2. Noteer de adviesspanning.
  3. Controleer de bandenspanning bij voorkeur wanneer de banden nog koud zijn, kort na het wegrijden. Check ook je reserveband.
  4. Wees niet bang om je banden hard op te pompen, je kan immers geen klapband krijgen door te harde banden.
  5. Voor een zwaar beladen auto, zoals bij vakanties of wanneer er veel mensen in de auto zitten, pomp je best de banden vooraf goed op.
Welke bandenspanning is de juiste?

De juiste bandenspanning vind je terug in het instructieboekje van je wagen en in veel gevallen ook aan de binnenzijde van de klep van de brandstoftank. Voor- en achterbanden hebben soms een verschillende optimale bandendruk.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, rij je veiliger, zuiniger én milieuvriendelijker.

Bronnen