Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

aug 2023 Roadtrip naar de zon: Slimme rits- en reddingsstrooktips voor onderweg!

Zomervakantie, de tijd waarin we onze koffers inpakken, de auto voltanken en op weg gaan naar zonnige bestemmingen. Maar laten we eerlijk zijn, onderweg naar het paradijs word je soms geconfronteerd met vervelende files. Daarom bespreken we hier enkele slimme tips & tricks om jezelf soepel door het verkeer te manoeuvreren, zoals het ritsen en het maken van een reddingsstrook. Zo kom je niet alleen sneller én veiliger op je bestemming, maar blijf je ook in vakantiestemming!

Wat is ritsen en hoe doe je dat?

Ritsen is een methode waarbij bestuurders om beurten invoegen wanneer een rijstrook eindigt. Sinds 1 maart 2014 is ritsen in België verplicht bij een wegversmalling.

  1. Wacht tot het punt van versmalling: Het ritsen begint pas op het moment dat twee rijstroken samenkomen. Wissel niet vroegtijdig van rijstrook, dit verstoort de doorstroming en zorgt voor onnodige vertraging.
  2. Hou een veilige afstand: Zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt tot je voorganger. Dit maakt het voor andere bestuurders makkelijker om tussen de rijstroken te ritsen en voorkomt onnodige stress en ongevallen.
  3. Gebruik je richtingaanwijzer: Signaleer je intentie om van rijstrook te wisselen door je richtingaanwijzer te gebruiken. Dit geeft andere bestuurders de kans om je in te laten voegen.
  4. Wees hoffelijk: Gun andere bestuurders de ruimte om in te voegen. Vermijd agressief rijgedrag en geef voorrang aan degenen die willen ritsen.

'No stress, just rits!' Stress en irritaties brengen je niet sneller op je bestemming, maar een relaxte houding helpt je om veilig en vlot in te voegen.

Wat is de reddingsstrook en hoe vorm je die?

Een reddingsstrook is een gangpad tussen de rijstroken waar hulpdiensten gebruik van kunnen maken om snel op de plaats van bestemming te komen. Het vormen van een reddingsstrook is sinds 1 oktober 2020 verplicht in België.

  1. Weet wanneer je een reddingsstrook moet maken: Een reddingsstrook moet gemaakt worden wanneer er sprake is van een file op de autosnelweg, gewestweg, ringweg, … ook als er geen hulpdienst nadert.
  2. Weet waar je een reddingsstrook moet maken: Maak ruimte voor de hulpdiensten door een strook vrij te houden tussen de twee meest linkse rijstroken. Blijf wel zoveel mogelijk binnen je eigen rijstrook want de pechstrook of het fietspad hiervoor gebruiken, is verboden.
  3. Creëer de reddingsstrook op tijd: Begin op tijd met het maken van de reddingsstrook, zodat er voldoende ruimte is om snel én veilig voorbij te rijden.
  4. Wees waakzaam: Let goed op de omgeving en hou rekening met mogelijke hulpdiensten. Zet je radio zachter en kijk regelmatig in je achteruitkijkspiegel, zo kan je tijdig reageren.

'Redden en ontspannen!' Het maken van een reddingsstrook is niet alleen essentieel voor hulpdiensten, het kan ook je humeur redden! Door je bijdrage aan een vlotte doorgang van hulpdiensten, kan je met een gerust hart verder genieten van je autokaraoke.

Dus, terwijl je op weg bent naar een zonnige bestemming, onthoud deze tips & tricks om je reis nog aangenamer te maken. Ritsen en het creëren van een reddingsstrook zijn niet alleen praktische vaardigheden, maar zorgen ook voor een betere doorstroming van het verkeer zodat je sneller aan je vakantie kan beginnen. Dus laat die vakantiestemming niet verpesten, ook niet door de files. Samen kunnen we zorgen voor een vlot en veilig verkeer, zelfs in drukke situaties.

Fijne reis en geniet van de zomerse avonturen die voor je liggen!

Bronnen: