Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

26 jul 23 Brandweervrijwilligers testen groene zwaailichten

Vier hulpverleningszones in ons land testen of brandweervrijwilligers binnenkort groene zwaailichten kunnen gebruiken. Van 1 augustus tot 30 november is het mogelijk dat je een auto met een groen zwaailicht op de openbare weg tegenkomt. Dit zogenaamde ‘hoffelijkheidslicht’ is een uitnodiging aan andere weggebruikers om extra hoffelijk te zijn, zodat de vrijwilligers sneller bij de kazerne kunnen aankomen voor een dringende interventie.

De groene knipperlichten op het dashboard betekenen niet dat het een prioritair voertuig is. Zie je echter zo een groen licht, verleen dan voorrang waar dat veilig kan of geef extra ruimte om in te voegen. Op die manier winnen de brandweervrijwilligers mogelijk kostbare tijd die van levensbelang kan zijn bij een brand of een ongeval.

Tijdens dit pilootproject wordt het effect van de hoffelijkheidslichten gemeten. Als de resultaten na de evaluatie positief blijken, kunnen de groene zwaailichten in de toekomst worden uitgerold naar alle brandweervrijwilligers in ons land. Over heel het land nemen 25 proefpersonen deel, ook in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout woont er een deelnemer. Het kan dus zijn dat je in deze periode een groen knipperlicht in een privéwagen ziet. Rij dan extra hoffelijk, het kan levens redden.

Bron: website stad Geel