Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

Dieren

Loslopende dieren


Wat?

Als je een loslopend dier zonder baasje ziet bel je best de politie. Meestal gaat het over honden, maar soms ook over koeien, paarden of andere dieren. Wij bekijken dan of we zelf ter plaatse moeten komen of dat we een dierenopvanger kunnen contacteren. Dit laatste is het geval bij honden die zich niet meer op het openbaar domein bevinden en dus geen gevaar meer zijn voor het verkeer of voor omwonenden en voor aangereden katten en honden die nog in leven zijn.

Wij of de dierenopvanger doen al het mogelijke om het dier te (laten) vangen, de eigenaar te contacteren en desnoods voor een tijdelijke opvangplaats te zorgen.

Als je de mogelijkheden hebt, kan je het dier zelf vangen en tijdelijk opvangen vooraleer je de politie belt, maar breng jezelf nooit in gevaar. Wanneer de eigenaars gekend zijn, worden ze zo snel mogelijk verwittigd om hun dier bij jou op te halen.

Opgelet: dit geldt niet voor loslopende, niet-aangereden katten.

Voor wie?

Iedereen kan een loslopend dier melden.

Hoe?
  • Gaat het om een situatie in Geel, Laakdal of Meerhout? Dan kan je rechtstreeks bellen naar 014 56 47 00.
  • Op het noodnummer 112.
  • Bel wel onmiddellijk op het ogenblik dat je het ziet.
Kostprijs?

Het melden van een loslopend dier is gratis.

Afhandeling?
Honden
  • De politie tracht loslopende honden zo snel mogelijk zelf te vangen of contacteert een dierenopvanger om dit te doen.
  • De politie of dierenopvanger contacteert de eigenaar van de hond op basis van de chipgegevens. Zorg er dus altijd voor dat de gegevens op de chip up-to-date zijn en dat je gegevens publiek zijn zodat iedereen met een chiplezer de gegevens kan raadplegen. Dit maakt het werk van politie en dierenopvangers heel wat makkelijker. Lees hier meer over het chippen van honden en katten.
  • De eigenaar kan de hond komen ophalen bij politie, dierenopvanger of op locatie.
  • Als er geen chip is, of de gegevens zijn niet correct, plaatsen de dierenopvangers een oproep op hun facebookpagina.
  • Is er na veertien dagen nog geen eigenaar gevonden? Dan wordt de hond naar een asiel gebracht. 
  • De eigenaar van het dier betaalt de kosten voor de tussenkomst van de dierenopvangers. De vergoeding voor een gewone tussenkomst bij een hond die gechipt is, ligt tussen 60 en 85 euro. Heeft het dier geen identificatiechip of ander merkteken? Dan kunnen de kosten flink oplopen. De eigenaar betaalt ook de kosten voor het asiel.

Indien je zelf de hond al gevangen hebt en je kan hem tijdelijk opvangen, verwittig je best de politie. Er worden afspraken gemaakt over het ophalen van de hond bij je thuis.

Grotere dieren zoals paarden of koeien

Bij loslopende paarden of koeien krijgt de eigenaar meteen de opdracht om de dieren op te vangen en te verhinderen dat deze nog kunnen ontsnappen. Wanneer de eigenaar niet onmiddellijk gekend is, worden de dieren tijdelijk opgevangen op een nabijgelegen locatie.

Gevolgen?
  • Wanneer een dier ontsnapt of onbeheerd wordt aangetroffen, kan de eigenaar van het dier een proces-verbaal in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) krijgen. De GAS-ambtenaar kan een boete tot 350 euro opleggen.
  • De gemaakte kosten voor het vangen of het verzorgen van de dieren worden teruggevorderd van de eigenaar.
  • Elke eigenaar is verantwoordelijk voor het veilig bijhouden van zijn of haar dieren. Ook wanneer je de afsluitingen niet voldoende onderhoudt, zodat de dieren kunnen gaan lopen, riskeer je een GAS-boete.
Reglement


Meer info?

Hoofdkantoor Geel
014 56 47 00
pz.glm@police.belgium.eu

Waar?
Hoofdkantoor Geel
Wijkkantoor Laakdal
Wijkkantoor Meerhout