Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

nov 2022 Goedgemutst de winter door

Winterdepressie, winterdip, winterblues? Een grote groep mensen heeft ermee te maken. En dat aantal is er sinds corona niet op verminderd. Wat is een winterdip en wat kan je doen om goedgemutst de winter door te komen?

Wat is een winterdip?

Een winterdip is een (vaak milde) depressie die seizoensgebonden is, wat betekent dat de symptomen in de herfst beginnen en in het voorjaar weer verdwijnen. De oorzaak ligt meestal bij een gebrek aan daglicht en de vermindering van lichtsterkte. Een winterdip kenmerkt zicht door klachten die ook bij andere vormen van depressie voorkomen, zoals somberheid, besluiteloosheid en minder energie. Hoewel bij de meeste vormen van depressie slapeloosheid en gebrek aan eetlust veel voorkomen, zie je bij een winterdip vaak juist veel behoefte aan slaap en een continu hongergevoel als symptomen.

Tien tips om vrolijker de winter door te komen:

1. Zorg voor structuur en regelmaat

Structuur en regelmaat zijn erg belangrijk voor je bioritme. Sta daarom elke dag op hetzelfde uur op en ga ook op hetzelfde uur slapen. Het is belangrijk dat je dat regime ook min of meer in het weekend aanhoudt en dan niet aan de verleiding toegeeft om lang in bed te blijven liggen. Eet op de gepaste momenten en sla ook geen maaltijden over.

2. Beweeg en ga naar buiten

In de wintermaanden is er minder daglicht. Probeer daarom overdag even naar buiten te gaan, vooral in de ochtend heeft dat een gunstig effect. Het zorgt overdag voor de aanmaak van serotonine, ons gelukshormoon en ‘s avonds voor meer melatonine, ons slaaphormoon. Bovendien zorgt bewegen op zich er ook al voor dat je je beter in je vel voelt omdat je door te bewegen een stof in je hersenen aanmaakt dat als een natuurlijk antidepressivum werkt.

3. Eet gezond en drink voldoende water

Als je minder energie hebt, grijp je al sneller naar kant-en-klare maaltijden, fastfood, ongezonde snacks, … Trap niet in die val, maar eet gezond: varieer voldoende en eet voldoende groenten en fruit. Belangrijk is ook om voldoende water te drinken. Zo voorkom je dat je dehydrateert, neem je beter voedingsstoffen op en voer je afvalstoffen beter af.

4. Verbeter de kwaliteit van je slaap

Je gaat beter ’s avonds wat vroeger slapen, dan ’s ochtends te blijven liggen of dutjes overdag te doen. Na 15 uur drink je best geen cafeïne meer en ook alcohol heeft een negatieve invloed op je slaap. Bovendien is het belangrijk om tijdig de schermen af te zetten. Door hun blauw licht, verstoor je de aanmaak van melatonine waardoor je minder snel slaperig wordt en dus later gaat slapen én minder snel in slaap valt.

5. Zet een oppeppende playlist op

Als je een mindere dag hebt, helpt een oppeppende playlist voor een positieve stemming. Je kan er op slag goedgezind van worden!

6. Maak plannen voor je zomervakantie

Bekijk al eens wat voor zomervakantie je wilt. Je vakantie voorbereiden zorgt er al voor dat je blij wordt. Je kan natuurlijk ook een break in de winter nemen. Een paar dagen naar een warmere bestemming kan wonderen doen.

7. Help anderen en kom onder de mensen

Anderen helpen geeft jezelf een goed gevoel omdat je ervaart dat je iets kan betekenen voor hen. Kijk eens rond in je buurt of er iemand wat hulp of gezelschap kan gebruiken. Denk hierbij zeker aan oudere mensen. Zij zijn vaak alleen en minder mobiel. Een paar extra dingetjes van de winkel voor hen meebrengen of hen een bezoekje brengen kan voor hen een wereld van verschil betekenen. Doe ook geregeld mee aan een sociale en/of culturele activiteit zoals een quiz, een optreden, een kaartavond, … zodat je onder de mensen blijft komen en je je niet thuis afzondert.

8. Voorkom stress en denk positief

Langdurige periodes van stress hebben nadelige effecten op je lichaam en geest. Dit kan zorgen voor slaapproblemen, een opgejaagd gevoel, angst, depressieve gevoelens, … Slaap voldoende en prop je agenda niet te vol. En probeer ook te werken aan een positieve mindset.

9. Bij gebrek aan vitamine D, neem je best een supplement in

Als je dagelijks een halfuurtje buitenkomt in de winter, maak je in theorie normaal gezien voldoende vitamine D aan. Uit de praktijk blijkt echter dat dit vaak niet het geval is. In dat geval neem je best een vitamine D supplement. Dit doe je best in overleg met je huisarts. Vitamine D is cruciaal voor sterke botten, tanden en spieren, maar speelt ook een rol in de immuniteit.

10. Vraag om hulp

Wanneer je klachten aanhouden of verergeren, neem je dit best serieus. Praat erover en schakel eventueel professionele hulp in, al dan niet via je huisarts.

Meedenken over zorg

Iedereen wordt ouder. En naarmate je ouder wordt, veranderen de uitdagingen waarmee je geconfronteerd wordt, de rollen die je opneemt en de noden die je ervaart. Naarmate je ouder wordt, heb je ook meer zorg nodig, ben je vaker alleen en raak je sneller geïsoleerd. Weet jij goed welke verwachtingen je hebt als je langdurig zorg nodig zou hebben? Of heb je ideeën over hoe de zorg in de toekomst beter kan? De Vlaamse Ouderenraad is hier benieuwd naar en lanceert een debat hierover! Inschrijven voor een denkmoment in jouw regio kan hier.

Bronnen