Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

jul 2022 Hoe voorkomen dat je kind verdwaalt?

Goed op je kind letten is vanzelfsprekend, maar in de praktijk niet altijd zo evident. Op drukke plaatsen zoals op het strand, in het pretpark, in de dierentuin, in een winkelcentrum, … moet je als ouder ogen op je rug hebben, zeker als je meerdere kinderen in de gaten moet houden. Jaarlijks verdwalen heel wat kinderen. Vaak zijn ze jonger dan 10 jaar. Zij zijn minder zelfredzaam, kennen  het telefoonnummer van mama of papa nog niet uit het hoofd, spreken niet makkelijk zelf iemand aan, … Gelukkig loopt het meestal goed af. Toch ben je als ouder beter goed voorbereid. Je kan zelf namelijk een aantal dingen doen om te voorkomen dat je kind verdwaalt of om ervoor te zorgen dat je hem sneller terugvindt indien je hem toch even uit het oog verloren bent.

Opvallende kledij

Laat je kind opvallende kledij dragen, zo merk je hem sneller op in de massa en kan je hem dus beter in de gaten houden. Voorzie de kledij eventueel ook van een etiket met jouw naam en gsm-nummer én leg uit dat hij deze informatie mag tonen aan bijvoorbeeld een redder als hij verloren loopt op het strand.

Wegloopbandjes

Doe je kind een gepersonaliseerd polsbandje om met jouw naam, gsm-nummer en eventueel andere belangrijke informatie (medicatie, …). Leg hem uit dat hij deze informatie ook mag tonen aan een volwassene als hij verloren gelopen is, zodat zijn ouders gecontacteerd kunnen worden. Aan de kust zijn zo’n bandjes gratis te verkrijgen bij de toeristische dienst, redders, winkels van De Lijn, … Je kan ook online een duurzamer exemplaar bestellen.

Iedere ochtend op de foto

Neem ’s morgens, vóór je op daguitstap vertrekt, een foto van je kind. Zo kan je, in geval je kind verdwijnt, onmiddellijk een up-to-date foto tonen mét de kleren die het die dag aanheeft. Dit zal de zoektocht voor redders, parkwachters, … een stuk vergemakkelijken. 

Heldere afspraken

Maak op voorhand duidelijke afspraken met je kind(eren). Leg hem bijvoorbeeld uit wat hij best doet als hij jullie is kwijtgeraakt. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan dit zijn om gewoon ter plaatse blijven en vooral niet rond te lopen op zoek naar mama en papa of om elkaar te ontmoeten op een op voorhand afgesproken ontmoetingsplek. Let er dan wel op dat het punt gemakkelijk zichtbaar is voor je kind (b.v. strandpaal, winkel, …) en het geen bewegend object betreft (b.v. ijskar). Door bijvoorbeeld samen op voorhand de omgeving even te verkennen, help je je kind zich ook makkelijker te oriënteren wanneer het verloren gelopen is.
 
Als je kind een beetje afstand mag nemen van waar de familie zit, begrens dan zeker zijn speelruimte. Leg duidelijk uit tot waar hij zonder jou mag gaan, dat is duidelijker dan wanneer je zegt: “Ga niet te ver.” Zorg er ook altijd voor dat je de plaats waar je kind speelt, kan zien én dat je zelf niet afgeleid wordt. Maak afspraken met je partner: wie houdt een oogje in het zeil?

Hulp vragen

Leer je kind om hulp te vragen. Sommige ouders leren hun kinderen dat ze niet met vreemden mogen praten, maar dat is volgens Child Focus geen goed idee. Een kind dat verloren gelopen is, moet weten dat het een volwassene (redder, parkwachter, andere volwassene met kinderen, …) kan aanspreken en deze om hulp kan vragen. De meeste mensen hebben het bijzonder goed voor met kinderen, dus het is ook belangrijk dat we kinderen leren om vertrouwen te hebben en onze eigen angsten niet projecteren op onze kinderen.

Leer hen wel om niet zomaar mee te gaan met iemand of in diens auto te stappen. Leer hen, dat als ze zich onveilig voelen, lawaai moeten maken om zo de aandacht van omstaanders te trekken, of dat ze zich dan zo snel als mogelijk uit de voeten moeten maken. Wijs hen dus op gevaarlijke situaties, niet op gevaarlijke mensen en leer hen die situaties in te schatten.

Wat als je kind plots verdwenen is?

Als je toch plots merkt dat je kind verdwenen is en je hem nergens meer bespeurt, blijf dan vooral kalm. Dat is uiteraard heel moeilijk: je bent in blinde paniek en je hart raast aan honderd kilometer per uur door je borstkas. Toch is het belangrijk dat je rustig blijft, want op dat moment moeten er beslissingen genomen worden die een grote impact kunnen hebben op het verdere verloop van de situatie.

Wat doe je als je kind plots onvindbaar is? Hoe je je hoofd koel houden?
  • Blijf in de buurt waar je je kind het laatst gezien hebt. Een andere ouder, kennis of familielid kan naar de afgesproken ontmoetingsplek gaan. Het is namelijk altijd mogelijk dat je kind hier gewoon weer opduikt en zich helemaal van geen kwaad bewust is.  
  • Vraag aan iemand in de buurt om mee te zoeken. Spreek redders, parkwachters, … aan en toon hen de foto die je die ochtend nog genomen hebt. Geef de mensen die mee op zoek gaan jouw nummer, zodat ze je kunnen bereiken. Zorg dat je voldoende batterij hebt en bereikbaar bent. Ga je in groep op zoek, splits dan op en start de zoektocht in verschillende richtingen.  
  • Vind je je kind niet terug en wordt de verdwijning onrustwekkend? Contacteer dan de politie op het noodnummer 112. Je kan uiteraard ook altijd terecht bij Child Focus op het gratis nummer 116 000. Samen met de politie zullen zij alles in het werk stellen om jouw kind veilig en wel terug te vinden.
Nuttige info  
  • Sommige ouders overwegen ook de aankoop van een gps-tracker in bijvoorbeeld een halsketting of armbandje. Dit geeft je als ouder de mogelijkheid om het kind op grotere afstand te lokaliseren. Test deze wel op voorhand uit. Let er ook op dat trackers aangekocht via een niet-Europese website mogelijk niet op Belgische of Europese bodem werken.
  • Activeer de dienst ‘Hallo ouders’, een initiatief waarbij een noodoproepsysteem aan een kids-ID wordt gekoppeld. De activatie is gratis voor kinderen tot 12 jaar. Wanneer de dienst geactiveerd is, volstaat één telefoontje om de ouders opeenvolgend en automatisch te bereiken of één van de vooraf geprogrammeerde nummers.

Bronnen