Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

jun 2022 Met de auto op reis? Bereid je tijdig voor!

Binnenkort is het weer zover: de vakantiemaanden staan voor deur! Veel Belgen gaan met de wagen op reis en maken hiervoor een lange autorit. Om dit veilig te laten verlopen geven we hieronder een aantal tips mee.

Voor en tijdens de reis
  • Bereid je goed voor. Zo heb je een comfortabele reis en kom je onderweg niet voor onverwachte problemen.
  • Noteer alle belangrijke noodnummers van landen waar je doorheen rijdt. Bijvoorbeeld het noodnummer 112, het assistance-nummer van je pechverhelping, internationale telefoonnummer van je autoverzekering, reisverzekering en ziektekostenverzekering, de telefoonnummers van je contactpersonen in geval van nood, … Zorg ook voor voldoende beltegoed en mobiele data van je smartphone-abonnement.
  • Rij niet alleen. Dit is veiliger, comfortabeler en bovendien zijn lange autoritten veel gezelliger met een reisgenoot. Je houdt elkaar gezelschap, kan afwisselend rijden, houdt elkaar wakker, de bijrijder kan de muziek bedienen of een snack aanreiken, …
  • Vertrek uitgerust op reis, respecteer je eigen limieten en stop voordat je echt niet meer verder kan. In juli en augustus zou volgens VAB vermoeidheid aan de basis liggen van één op de drie ongevallen op de snelweg.  
  • Neem een tas mee in de auto met kleding en spullen voor noodgevallen. Denk hierbij aan: (warme) kleding, dekens, regenkleding, een paraplu, een zaklamp op batterijen, wc-papier, drinkwater, extra voedsel, …  
  • Pauzeer elke twee uur en zorg tijdens deze pauze dat je wat beweegt en een frisse neus haalt.
  • Gebruik je navigatie, maar zorg dat hij in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd zit. In België mag je hem als bestuurder alleen dan bedienen. In andere landen kan dit anders zijn. Hetzelfde geldt voor smartphones, tablets, e-readers, …
  • Zorg voor een overnachting onderweg als je niet in één dag naar je bestemming kan rijden. Neem je tijd voor een goede nachtrust, zodat je de volgende dag weer fris en vol energie de lange autorit kan vervolgen. Dit kan je op voorhand doen of last minute ter plaatse.
De wagen
  • Regel nog een onderhoud van je wagen voordat je vertrekt zodat je de kans verkleint om onderweg of op je vakantiebestemming met pech langs de weg te staan.
  • Controleer of je pechverhelping een Europese dekking heeft of zorg dat je zelf enkele zaken kan vervangen en herstellen (platte band, defecte lamp, …) en neem hiervoor het nodige materiaal mee.
  • Controleer ook de volgende vaste items aan boord en vul deze aan indien nodig: koelvloeistof, oliepeil, ruitenwisservloeistof, …
  • Controleer de autobanden: bandenspanning, profieldiepte, loopvlak, …
  • Zorg dat je de volgende items zeker aan boord hebt: EHBO-doos, gevarendriehoek, veiligheidshesjes, reservelampjes, brandblusser, … Wat je verplicht in je wagen moet hebben, kan van land tot land verschillen. Check het hier.
  • Prop je wagen niet te vol. Plaats zware dingen zoveel mogelijk onderaan en zo dicht mogelijk bij de rugleuning van de achterbank. Als bagage boven de rugleuning van de achterbank uitkomt, bedek je die best met een bagagenet. En leg ook geen spullen op de hoedenplank.
Verkeersregels in andere landen

Van zodra je ons land verlaat, gelden er andere (verkeers)regels en zijn er specifieke zaken waar je als chauffeur of vakantieganger moet op letten. Moet je tol betalen? Is er een milieu- of ander vignet nodig? Wat zijn de regels op vlak van snelheid, alcohol, kinderzitjes, … Moet je als bril- of lenzendrager een reservebril of -lenzen bijhebben? Hoeveel afstand moet je houden ten opzichte van je voorligger?, … Voor je straks op vakantie vertrekt, ken je dus best de verkeersregels van je buitenlandse bestemming én van de landen die je doorkruist. Het kan je veel geld besparen.

De verkeersveiligheidsapp ‘Going abroad’ van de EU bevat alle belangrijke verkeersregels in alle EU-landen. Ook op deze site kan je per land checken wat de regels zijn. Verkeersovertredingen in het buitenland blijven niet meer onbestraft. Als je in een ander EU-land een boete krijgt, valt die gewoon bij je thuis op de mat.

‘s Nachts rijden?

Vermijd ’s nachts rijden. Dit is af te raden naar veiligheid toe. De verraderlijkste momenten zijn tussen 14 en 16 uur en ’s nachts tussen 2 en 6 uur. Omdat de meeste autosnelwegen tijdens de nacht niet verlicht zijn, kan er door de duisternis sneller concentratieverlies optreden. Uit statistieken blijkt dat ongevallen die ’s nachts gebeuren veel ernstiger zijn.

Wil je toch tijdens de nachtelijke uren rijden, begin dan extra uitgerust aan je reis. Vertrek dus niet dezelfde avond na je laatste werkdag nog aan je vakantierit. Las ook sneller pauzes in, best om het anderhalf uur. Of wissel van chauffeur. Zorg er ook voor dat je genoeg water drinkt. En zet de verwarming niet te hoog, dat maakt je slaperig. Laat ook de radio aan staan. En denk eraan dat de tijdswinst die je maakt relatief is. Wie ’s nachts rijdt, komt moe aan op zijn bestemming en moet dus vaak eerst wat slapen, waardoor je de eerste dag toch weer geheel of gedeeltelijk mist.

Bronnen