Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

jan 2021 Hoe belet je een vriend om onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur te kruipen?

Een vriend heeft een joint gerookt of enkele glaasjes te veel op. Op het einde van de avond wil hij/zij toch nog met de wagen vertrekken: “Ik kan nog wel rijden hoor, ik ben best nuchter.” Toch besef je maar al te goed dat door de toestand waarin hij/zij zich bevindt hij/zij zowel zichzelf als anderen in gevaar kan brengen. Hoe breng je hem/haar op andere gedachten en zet je jouw vriend aan om het juiste te doen? Op welk ogenblik kan of moet jij in zijn/haar plaats beslissen? Wij zetten enkele tips voor jou op een rijtje.

  1. Handel zo vroeg mogelijk
    Van zodra je merkt dat je vriend(in) onder invloed is, handel je best onmiddellijk. Het bijhouden van zijn/haar sleutels kan hierbij een oplossing bieden. Hierdoor voorkom je namelijk dat je later op de avond getrakteerd wordt op een conflict of flauwe uitvluchten, wanneer de betrokkene misschien te moe en te agressief is om naar je te luisteren. En als je vriend(in) eindelijk weer nuchter is, kan je hem met een kwinkslag zijn/haar sleutels teruggeven.

  2. Zeg tegen je vriend(in) dat hij niet meer mag rijden
    Wees zo nodig baziger dan gewoonlijk. Blijf kalm en beleefd, ook al krijg je heel wat opmerkingen en verwijten naar je hoofd geslingerd. Weet dat die eigenlijk niet voor jou bestemd zijn. Leg hem/haar uit dat je zo handelt om zowel hem/haar als anderen te beschermen. Probeer de ernst van de situatie wat te breken door lichtvoetige opmerkingen, in de trant van “Hier gaan we nog lang om moeten lachen!“ of “Gelukkig ben ik de koppigste van ons tweeën!” te maken.

  3. Weiger in elk geval zelf met je vriend(in) mee te rijden
    Op die manier maak je hem/haar duidelijk dat je het niet meer vertrouwt wanneer hij/zij toch achter het stuur zou kruipen. Ga daarom eventueel op zoek naar andere oplossingen om jouw vriend(in) veilig thuis te krijgen. Bel bijvoorbeeld een taxi of breng hem/haar zelf veilig thuis met zijn/haar eigen wagen.

  4. Zoek medestanders
    Zeker als er nog enkele vrienden aanwezig zijn. Leg kalm en eerlijk uit dat je bezorgd bent om zijn/haar veiligheid, dat je bang bent dat hij/zij zichzelf of anderen zou verwonden door onder invloed achter het stuur te kruipen. Vraag aan die personen om ook op je vriend(in) in te praten. Als meerdere mensen dit doen, zal hij/zij misschien eerder geneigd zijn te luisteren. Hoe meer steun je krijgt, hoe beter. De aanwezigheid van anderen zal je vriend(in) helpen te vergeten dat hij/zij eigenlijk kwaad is op jou omdat je hem/haar niet laat rijden.

  5. Blijf aandringen
    Je vriend(in) zal je eerst, gezien de toestand, niet begrijpen of niet naar je luisteren. Vaak is men dan wat overmoedig en begrijpt men dus al die ophef niet. Geef echter niet op. Vraag hem/haar bijvoorbeeld om te herhalen wat je net tegen hem/haar hebt gezegd om te zien of hij/zij zich echt wel bewust is van de situatie. Vind andere goede redenen waarom hij/zij niet zou moeten rijden, door te praten over de gevolgen voor zijn/haar werk, toekomst of gezin als hij/zij zou worden gecontroleerd, of erger als hij/zij een ongeluk zou veroorzaken omdat hij onder invloed  is.

    Blijf vooral kalm, duidelijk en vastberaden, maar dring toch zachtjes aan. Het gaat er niet om gelijk te hebben of te krijgen of een ruzie te winnen, maar door je oprechte ongerustheid te uiten zal jouw vriend(in) beter luisteren.

  6. Ga niet in op vermijdingsstrategieën
    Je vriend(in) zal misschien proberen je ervan te overtuigen dat hij/zij na een sterk kopje koffie of een koude douche weer in staat zal zijn om te rijden. Al deze trucjes verminderen het effect van alcohol of drugs echter niet. Bij een controle of ongeval maakt dit echt geen verschil.

Dit zijn natuurlijk maar enkele tips. Het is ook van belang om altijd de gezondheidstoestand van je vriend(in) goed in het oog te houden. Heeft hij/zij medische hulp nodig? Probeer de beste oplossing te vinden om je vriend(in) uit de problemen te houden en laat je niet van de wijs brengen door verwijten, frustraties of opmerkingen. Je doet wat iedere goede vriend(in) zou doen.

Bronnen