Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

aug 2020 Veilig (online) solden shoppen

De zomersolden zijn dit jaar uitgesteld naar augustus. Ook webshops geven flinke kortingen de komende weken. Meer en meer mensen kiezen voor online shoppen omdat dit heel wat voordelen heeft: je kan kiezen uit een ruime keuze aan diensten en goederen, je vindt vaak interessante prijzen en je kan ‘winkelen’ op het moment dat het je uitkomt. Daarbij komt nu nog dat je je niet moet verplaatsen en veilig ‘in je kot’ kan blijven.
Het grote nadeel van online shoppen is dat er veel valse webshops bestaan die producten aanbieden aan overdreven lage prijzen en/of bekende webshops nabootsen. De kans bestaat dan dat de bestelde producten nooit geleverd worden of dat het namaak is.

Hoe kan je een valse webshop herkennen?

Voor je overgaat tot een aankoop, check je best of het een betrouwbare webwinkel is.

Dit kan je doen door:

  • de prijs van het product/dienst op andere webshops te controleren. Is de prijs te mooi om waar te zijn, dan is het dat ook!
  • op discussiefora te zien wat andere gebruikers zeggen over de betrouwbaarheid of door het rekeningnummer waarop je moet betalen in te geven in een zoekprogramma (google, duckduckgo, bing,…). Als er klachten over de webshop zijn, zal je dit waarschijnlijk wel tegenkomen.
  • te kijken naar de betaalservices die de shop gebruikt. PayPal en Visa-kaart geven in de meeste gevallen een bescherming voor de koper, Western Union doet dit bijvoorbeeld niet.
  • de contactgegevens op de site te checken. Contacteer de webshop en stel bijvoorbeeld een vraag over het product. Krijg je geen duidelijk antwoord of kloppen de gegevens niet, laat de webshop dan links liggen.
  • de “webshop check” te doen op https://www.eccbelgie.be/themas/onlineaankopen/doe-de-webshop-check
    (het ondernemingsnummer vind je meestal terug bij de Algemenen Voorwaarden op de site)
Denk goed na voor je overgaat tot betaling

Beslis je - na controle van bovenstaande punten -  in de webshop een aankoop te doen, let dan op de volgende zaken:

  • gebruik enkel betaaldiensten die je kent en gewoon bent om te gebruiken. Wijkt er iets af van de normale werkwijze? Breek de betaling dan af.
  • bewaar alle gegevens over je aankoop. Maak een screenshot of print je bestelbon af en bewaar je bevestigingsmail.
Heb je een valse webshop opgemerkt of gebruikt?

Heb je tijdens je zoektocht naar koopjes een valse winkel opgemerkt, stuur de link dan door naar verdacht@safeonweb.be

Kon je niet weerstaan aan een geweldige aanbieding en heb je iets besteld op een valse website? Neem dan de volgende maatregelen:

  • verwittig onmiddellijk Cardstop (www.cardstop.be of 070 344 344) als je je bank-of creditkaart gebruikt hebt en contacteer je bank zodat de laatste betaling en eventueel de rekening geblokkeerd kan worden.
  • dien klacht in bij de politie als je merkt dat er geld van je rekening gegaan is en de bestelde producten niet geleverd werden.
  • doe een melding via meldpunt.belgie.be
Bronnen:

www.safeonweb.be

www.test-aankoop.be (Kopen via het internet: tips)