Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

jun 2020 Familiaal geweld in coronatijden: doorbreek de stilte

Tijdens de coronacrisis staat het openbaar leven op een laag pitje. Veel gezinnen zijn uitsluitend op elkaar aangewezen. Het gebrek aan dagelijkse structuur, minder sociale controle, een beperkt(er) sociaal netwerk en sociaal isolement zijn risicofactoren voor geweld binnen het gezin. Hierbij komt nog eens de toegenomen angst en stress en je krijgt een gevaarlijke cocktail die kan leiden tot een escalatie. Dat de coronacrisis voor spanningen binnen gezinnen zorgt, is normaal. Met deze tips willen we vermijden dat het tot een escalatie komt.

Wat is geweld?

Geweld heeft verschillende vormen: economisch, lichamelijk, seksueel en psychisch. Het komt in verschillende vormen voor tussen partners, binnen een familie, tussen jongeren en ouderen en het komt op meerdere plaatsen voor op het werk, thuis, ...

Druk op de pauzeknop

Experten intrafamiliaal geweld ontwikkelden deze poster met vijf tips over hoe je de escalatie van familiaal geweld kunt voorkomen.

 1. Zorg voor structuur, voor jezelf en elkaar.
  Deel samen je dag in. Beweeg voldoende (wandelen, fietsen, yoga, ...) en geef elkaar ruimte. Doe leuke dingen samen en neem tijd voor jezelf. Geef elkaar elke dag een complimentje. 

 2. Word je boos? Uit je gevoelens.
  Zeg wat je voelt of schrijf het op. Laat kinderen tekenen of hun gevoelens uitbeelden met speelgoed.

 3. Bespreek spanningen en conflicten.
  Wat maakt jou en andere gezinsleden (weer) rustig? Wat ontspant je? Praat over mogelijke oplossingen. Na een ruzie: praat het uit.

 4. Druk op de pauzeknop.
  Verlies je controle? Tel tot tien, adem diep in en uit, ga naar buiten, ... Gaat iemand over jouw grens? Neem afstand. Zoek een veilige plek.

 5. Zoek steun of hulp.
  Blijf contact houden met vrienden en familie. Praat met iemand die je vertrouwt: een goede vriend, een familielid, een buur, ... Je kan ook je huisarts in vertrouwen nemen. Zoek professionele hulp (bv. telefonisch/online).

Je staat er niet alleen voor 

Zit je in een situatie waarin geweld in je gezin voorkomt? Wil je erover praten? Weet dat je er niet alleen voor staat. 1712 is een professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. 1712 is er voor iedereen: slachtoffers, getuigen en daders; voor jongens en meisjes; voor mannen en vrouwen; voor hetero’s, holebi’s en transgenders. Zij helpen je om alles op een rijtje te zetten en de beste oplossing te vinden voor jouw situatie. De hulplijn is gratis, anoniem en discreet. Jouw oproep verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. Meer info vind je op www.1712.be. 1712 is een samenwerking tussen de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de vertrouwenscentra kindermishandeling.

Extra betrokkenheid en solidariteit

Vooral in deze coronatijden is een belangrijke rol weggelegd voor het sociale netwerk van een slachtoffer: vrienden, buren, familie, collega’s, ... Jouw betrokkenheid en solidariteit als getuige zou nu nog groter moeten zijn dan in normale omstandigheden. Ken je iemand die mogelijk een slachtoffer is? Hou dan regelmatig contact met hem of haar. Als de situatie escaleert, twijfel dan niet om zelf stappen te ondernemen en bel bijvoorbeeld naar de politie.  

Acuut gevaar?

Wanneer er een acuut probleem is en er gevaar dreigt, bel dan onmiddellijk het algemeen noodnummer 112 of voor Geel, Laakdal en Meerhout 014 56 47 00. Je komt dan rechtstreeks terecht bij onze politiezone. Indien nodig sturen we een interventieteam.

Cijfers politiezone Geel-Laakdal-Meerhout

In 2018 stelden we in de politiezone 147 processen-verbaal (pv’s) op voor intrafamiliaal geweld. In 2019 steeg het aantal pv’s met 60%. In de eerste zes maanden van 2020 stelden we al 95 pv’s op voor geweld binnen het gezin. Vooral de laatste twee maanden (april – mei) zien we een zeer sterke stijging. Omdat het welzijn en de veiligheid van elke inwoner een prioriteit is, werd intrafamiliaal geweld opgenomen in het Zonaal Veiligheidsplan. Midden mei startte de politiezone via de sociale media een sensibiliseringscampagne rond huiselijk geweld.

Bronnen

Hulplijn 1712: www.1712.be

 

x
Dienstverlening tijdens coronacrisis
Veiligheidsmaatregelen bij aangiftes op afspraak en verhoren

Volgende veiligheidsmaatregelen moeten strikt nageleefd worden: 

Vragen corona?

Naar het digitaal loket