Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

01 dec 22 “Ik knal zonder vuurwerk”-campagne gaat opnieuw van start

Met het einde van 2022 in zicht roept Brandweer zone Kempen op om zelf geen vuurwerk af te steken met oudjaar. De campagne “Ik knal zonder vuurwerk” gaat opnieuw van start en ook dit jaar zetten we onze schouders mee onder dit project.

Vuurwerk afsteken is nooit een goed idee

Stilletjesaan maken we ons klaar voor het eindejaar. Velen willen er iets ‘feestelijks’ van maken - door bijvoorbeeld vuurwerk af te steken – maar iedereen weet dat vuurwerk levensgevaarlijk, brandgevaarlijk, erg ongezond, duur en belastend voor dieren en hulpdiensten is.

Brandweer zone Kempen lanceert daarom opnieuw de campagne #Ikknalzondervuurwerk en roept dit jaar opnieuw op om te knallen (= te feesten) zónder vuurwerk - om alle bovenstaande redenen.

Het campagnebeeld met de hashtag #ikknalzondervuurwerk zegt genoeg: honden zoals Charlie op de foto – en dieren in het algemeen – schrikken erg van die knallen. Brandweermannen zoals Rob – en alle andere hulpverleners van dienst tijdens de feestdagen – moeten meer dan eens slachtoffers van vuurwerk helpen en brand of schade door vuurwerk blussen of herstellen. Daarom zegt de brandweer “Ik knal zonder vuurwerk”, omdat we weten wat de gevolgen kunnen zijn.

Zes redenen om te knallen zonder vuurwerk

Zin om zelf vuurwerk af te steken dit eindejaar? De Vlaamse brandweer geeft je 6 goede redenen om dit niet te doen!

1. Vuurwerk is levensgevaarlijk
Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. De slachtoffers zijn meestal mannelijk (89 %). Eén op vier is jonger dan 16 jaar.
Meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen (32%), het aangezicht (26%) en (30%) handen en vingers. Ook blijkt dat de meeste vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf aangestoken hebben. Zij waren enkel toeschouwer. (Bron: Stichting Brandwonden)

2. Vuurwerk zorgt voor een groter risico op brand
Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. De wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken.

3. Vuurwerk veroorzaakt dierenleed
Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht.

4. Vuurwerkongevallen belasten de hulpdiensten
Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.

5. Vuurwerk is erg ongezond
De fijnstofconcentraties vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. (Bron: luchtmeetnet). Maar dat is niet het enige probleem. 90% van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling.

6. Vuurwerk is duur
Vuurwerk aankopen is duur. Als je ervoor kiest om zelf geen vuurwerk af te steken maar naar een spektakelvuurwerk van een stad of gemeente te gaan, dan kost je dit niets. Lekker makkelijk!

Redenen genoeg om zelf geen vuurwerk af te steken, vindt Brandweer zone Kempen. Vandaar de slogan “Wij knallen zonder vuurwerk, omdat we weten wat de gevolgen kunnen zijn.”
Vind je toch dat vuurwerk bij het eindejaar hoort? Ga dan naar een spektakelvuurwerk of lasershow van je stad of gemeente kijken. Maak er een leuk, feestelijk en vooral veilig eindejaar van.
Onze allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!