Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

29 nov 21 Ernstige verkeershinder verwacht in Geel op woensdag 1 december

Ernstige verkeershinder verwacht in Geel op woensdag 1 december

UPDATE 18 uur
 
De tractorenactie is afgelopen en stilaan lost de verkeershinder zich op. Als politiezone zijn we over het algemeen tevreden over het verloop van de actie. Er was een zeer constructieve samenwerking met de organisatoren maar door enkele individuele acties van landbouwers werden niet alle gemaakte afspraken nageleefd. Door de grote opkomst van tractoren (700-tal) werd het doorgaand verkeer een tijdlang geblokkeerd.
 
Het in goede banen leiden van deze actie was niet mogelijk zonder bijstand van omliggende politiezones, Politie Antwerpen en de federale wegpolitie. We willen ook het parket, de coördinatie-en steundienst Antwerpen van de federale politie, de burgemeester, de stadsdiensten van Geel en Agentschap Wegen en Verkeer bedanken voor de vlotte samenwerking en Geel FM voor het versterken van onze communicatie. Uiteraard willen we ook al onze eigen medewerkers enorm bedanken voor hun inzet.
 
---

UPDATE 17 uur

De verkeerslichten op de kruispunten: 

  • rondpunt Antwerpseweg
  • R14 met de Larumseweg
  • R14 met Drijhoek/Kleinhoefstraat 

zijn terug in werking gesteld. Links afslaan en dwarsen is hier terug mogelijk. Ook de snelheidsbeperking langs het traject van de tractorenactie is opgeheven. 

---

UPDATE 16.45 uur
Verkeer komende vanuit Turnhout is ook vrijgegeven. De actie loopt stilaan ten einde met nog een aantal beperkte verkeersproblemen in de wijde omgeving met tractoren die terugkeren naar hun woonplaats.
 
---
 
UPDATE 16.20 uur
 
Naar schatting 700 à 800 tractoren beginnen het traject te verlaten en keren huiswaarts. Het verkeer richting Turnhout wordt opengesteld. Het verkeer komende van Turnhout voorlopig nog niet.
 
---
 
UPDATE 16.10 uur
 
We ontvangen de eerste signalen dat de manifestanten de actie willen beëindigen. Het rondpunt Ring/Antwerpseweg wordt vrijgemaakt.
 
---
 
UPDATE 15.50 uur
 
Het rondpunt Ring/Antwerpseweg wordt momenteel geblokkeerd door een tiental tractoren.
 
---
 
UPDATE 15.20 uur
 
Doorgaand verkeer blijft onmogelijk op het traject van de tractorenactie met zeer lange files tot gevolg op de toegangswegen.
 
---
 
UPDATE 14.45 uur
Momenteel is er geen doorgaand verkeer mogelijk tussen de Antwerpseweg en de Noord-zuidverbinding met Kasterlee door de tractoren. Er zijn te veel tractoren op het traject waardoor de beide rijstoken in de twee richtingen ingenomen zijn door de actievoerders.
 
---
 
UPDATE 14.20 uur
 
Op het traject waar de tractoren rijden, moet je als doorgaand verkeer altijd op de rechterrijstrook blijven rijden, ook al is er ruimte op de linkerrijstrook. De linkerrijstrook is voorbehouden voor de tractoren. Zo proberen we het doorgaand verkeer mogelijk te houden.
#verkeershinder #geel #tractorenactie #geefboerentoekomst
 
---
 
UPDATE 13.30 uur
 
De tractorencolonnes naderen Geel. Houd de kruispunten Ring met K. Albertstraat en Ring met Diestseweg en de kruispunten op de Antwerpseweg te allen tijde vrij. 
 
---
 
UPDATE 13.15 uur
 
Doorgaand verkeer in de richting van Geel wordt op één rijstrook gebracht bij het naderen van het rondpunt Ring-Antwerpseweg. Rij door tot aan de wegversmalling en voeg wisselend in bij de andere rijstrook.
De verkeerslichten op de kruispunten:
  • rondpunt Antwerpseweg
  • R14 met de Larumseweg
  • R14 met Drijhoek
worden uitgeschakeld. Ring dwarsen/links afslaan aan Drijhoek en Larumseweg is vanaf nu niet meer mogelijk. 
---
 
UPDATE 13 uur
 
De snelheid voor het doorgaand verkeer op het traject tussen de Antwerpseweg en de Noord-zuidverbinding met Kasterlee is nu 50km/u. #tractorenactie #verkeershinder #GeefBoerenToekomst #Geel

---

UPDATE 12 uur

Er zijn meer dan 600 tractoren zijn aangemeld voor de tractorenactie in Geel. Dit is veel meer dan aanvankelijk doorgegeven. We vragen nogmaals met aandrang om de ruime omgeving Geel te vermijden. Vanaf 13 uur geeft ook GeelFM verkeersinfo. Zet je radio op frequentie 107.0 of 107.8 

---

Op woensdag 1 december 2021 verwachten we in de namiddag ernstige verkeershinder in en rond Geel. De hinder zal zich vooral voordoen op de Ring, N19g, de Antwerpseweg en zal ook merkbaar zijn in de ruime omgeving rond Geel. Stel bezoeken aan Geel uit, vermijd de omgeving of zoek alternatieve routes of verplaatsingsmogelijkheden.

De Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor Agrovrouwen plant die dag een grote tractorenactie over heel Vlaanderen om aandacht te vragen voor een duidelijk en realistisch stikstofkader. In elke provincie zullen er tractorencolonnes uitrijden. Voor de provincie Antwerpen gaat deze actie door in Geel. Naar verwachting zullen er 400 tot 500 tractoren in verschillende kolonnes vanuit Retie, Turnhout, Herentals en Westerlo rond 13 uur richting Geel rijden.

In Geel zullen de colonnes op elkaar aansluiten op de ring rond Geel tussen het rondpunt van de Antwerpseweg en de aansluiting met de nieuwe Noord-Zuidverbinding. De tractoren zullen tussen 14 en 16 uur een parcours rijden over de linkerrijstrook van dit traject. Doorgaand verkeer blijft mogelijk aan een maximale snelheid van 50 km per uur over de rechterrijstrook. Dwarsend verkeer op dit traject aan het kruispunt met Drijhoek en Larumseweg is niet mogelijk, ook niet voor fietsers. Dwarsend verkeer is wel mogelijk onder de ring via Rauwelkoven, maar ook daar zal er sterke verkeershinder zijn.

Overheden, politie en organisatoren hebben de nodige afspraken gemaakt om deze actie in goede banen te leiden. Ongeveer 60 politiemensen worden ingezet, voornamelijk voor de verkeersbegeleiding. De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout zal intensief communiceren via de sociale media over het verloop van de actie. Welke maatregelen er ook zullen genomen worden, het aanrijden van de kolonnes en de actie op de ring rond Geel zullen onvermijdelijk ernstige verkeershinder veroorzaken tussen 13 en 17 uur in de wijde omgeving van Geel.