Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

20 okt 21 Let op voor WhatsApp-fraude!

Het Openbaar Ministerie en de politie waarschuwen opnieuw voor oplichting via WhatsApp. De afgelopen maanden is het aantal aangiftes opmerkelijk gestegen. Ook in onze politiezone kregen we meerdere meldingen van oplichting via WhatsApp.

Hoe werkt WhatsApp-fraude? 

De oplichter overhaalt het slachtoffer in een chat op WhatsApp om geld over te schrijven door zich voor te doen als een familielid of een goede vriend die in geldnood zit. Dat gaat in een aantal gevallen over tienduizenden euro’s.  

Hoe kan je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude? 

Maak afspraken met familie en vrienden om elkaar nooit geld te vragen via WhatsApp en check altijd rechtstreeks bij de afzender. 

Wees steeds voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie of foto’s via sociale media aangezien deze info vaak gebruikt wordt in veel voorkomende vormen van oplichting. Wanneer je toch via een vreemd nummer wordt gecontacteerd, tracht dan altijd eerst (telefonisch) contact op te nemen met het familielid of de kennis via het originele telefoonnummer en vraag na of hij of zij op de hoogte is van het WhatsApp-bericht. 

Wat indien je toch het slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude? 
  • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie: meer info www.pzglm.be
  • Neem contact op met je bank en probeer de financiële transactie te laten blokkeren.
  • Verzamel alle informatie, zoals afbeeldingen van het gesprek, het telefoonnummer van de oplichter, bankafschriften van de transacties en andere relevante info en geef dit door aan de politie.