Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

17 mrt Verlies je hond of kat niet uit het oog, koppel je gegevens en geef toestemming om ze te raadplegen

In België hebben alle honden en katten een (verplichte) chip die het o.a. mogelijk maakt de eigenaar van een gevonden huisdier te contacteren. Om vlot gecontacteerd te worden dienen eigenaars hun rijksregisternummer te koppelen aan deze van het identificatienummer van de hond of kat.

Centrale databank

DogID en CatID zijn de officiële platformen voor de registratie van honden en katten. Dit gebeurt volledig online. Het platform, een initiatief van de drie Belgische Gewesten (Vlaanderen, Wallonië, Brussel), maakt het mogelijk om de gegevens van honden en huiskatten op het Belgische grondgebied centraal te verzamelen en geeft, door deze te koppelen aan hun verantwoordelijken, een beter overzicht van de populaties.

Enkel dierenartsen zijn gemachtigd om een hond of kat in de database in te voeren. Als je net een nieuw huisdier hebt, dan zal jouw dierenarts het dier voorzien van een chip met identificatienummer. Bij het invoeren worden jouw gegevens gekoppeld aan die van de hond of kat, zodat het geregistreerd staat dat het dier een thuis en een verantwoordelijke heeft.

Chiplezer in politievoertuigen

Naast dierenartsen en asielen heeft de politie ook chiplezers om deze gegevens te raadplegen. We krijgen bijna dagelijks meldingen van loslopende honden of verloren katten. Bij het ophalen of terugvinden van de dieren kunnen we - via het uitlezen van de chip - eenvoudig de eigenaar contacteren. Wanneer de chip ontbreekt, onleesbaar is of niet geregistreerd werd, kan de eigenaar niet gevonden worden en moeten we de hond of kat naar het asiel brengen. Een correcte registratie kan dit vermijden.

Zichtbaarheid eigenaarsgegevens

Vanaf 1 mei 2021 zullen de eigenaarsgegevens o.w.v. de privacywetgeving niet meer standaard zichtbaar zijn, tenzij je hier uitdrukkelijke toestemming voor geeft. Dit maakt het moeilijker voor ons om de eigenaar van loslopende dieren te contacteren. Daarom pas je best zo snel mogelijk je privacy-instellingen op de website aan, zodat wij jouw gegevens mogen raadplegen. Ter info: deze zichtbaarheid geldt enkel voor bevoegde instanties, niet voor het brede publiek.

Ga naar www.dogid.be of www.catid.be, koppel je rijksregisternummer aan het chipnummer van je hond of kat en geef toestemming om de gegevens zichtbaar te maken. 

Bron: website DogID en CatID