Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

10 aug 20 Bedankt om vol te houden!

De gouverneur van de provincie Antwerpen besliste op vrijdag 8 augustus om de avondklok met onmiddellijke ingang tijdelijk op te heffen omwille van de hittegolf. Het is dus toegelaten om na 23u30 je woning te verlaten en de koelte op te zoeken. Alle andere maatregelen zoals het samenscholingsverbod van 10 personen en het sluitingsuur van de horeca om 23u00 blijven wel behouden.

Voorbeeldige inwoners in de politiezone
Bij controles tijdens de afgelopen dagen konden we vaststellen dat het merendeel van de bevolking de richtlijnen nog steeds goed blijft volgen. De coronamaatregelen in de horeca worden goed opgevolgd. Van samenscholingen en feestjes krijgen we weinig meldingen. Mondneusmaskers worden massaal gedragen op drukke plaatsen. Wie geen mondmasker draagt, heeft het meestal wel bij om op te zetten waar nodig. Ook de maatregelen op de wekelijkse markten worden goed nageleefd.

Inbreuken op de maatregelen
Vrijdag, zaterdag en zondag werden slechts een zevental mensen beboet omdat ze geen mondmasker droegen of er geen bij hadden op een drukke plaats. De avondklok wordt op vraag van de gouverneur tijdelijk opgeheven. De andere maatregelen rond het samenscholingsverbod, de bubbel van vijf en het sluitingsuur van de horeca blijven wel behouden.

Mondmaskerplicht tijdens de hittegolf
Het dragen van het mondneusmasker wordt altijd met gezond verstand gecontroleerd, voornamelijk aan en in de horecazaken, op de markten en op drukke plaatsen.  Op plaatsen waar er nagenoeg geen risico is op het overdragen van het coronavirus heeft de politie geen controles uitgevoerd en zal dat ook niet doen. Op de drukke plaatsen wel! Iedereen moet op het openbaar domein wel in het bezit zijn van een mondmasker om het op te zetten wanneer nodig. Dit kan overal en altijd gecontroleerd worden.

Handhavingsbeleid
Wat er waar en wanneer gecontroleerd wordt, maakt deel uit van het handhavingsbeleid van de politiezone dat van bij de eerste dag afgestemd werd tussen de burgemeesters van Geel, Laakdal en Meerhout en de korpschef, rekening houdende met de richtlijnen van het parket, de gouverneur en de nationale veiligheidsraad.
Dit handhavingsbeleid wordt telkens bijgestuurd wanneer de maatregelen of de prioriteiten van handhaving wijzigen.

Meer informatie over de corona-maatregelen kan je vinden op:
www.info-coronavirus.be (voor het hele land)
www.cathyberx.be (bijkomend voor de provincie Antwerpen)