Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

04 aug 20 Verkeerscontroles in de fietszone Geel

Op maandag 15 juni ging de eerste fase van de fietszone in Geel van start. Een fietszone is een zone van aaneengesloten fietsstraten en omvat een groot deel van het centrum. Tijdens de eerste vijf weken na de invoering van de fietszone hielden we sensibiliserende controles rond het inhaalverbod. Vanaf 1 augustus mogen bestuurders die in overtreding gaan zich aan een boete verwachten.
 
Verkeersregels voor alle weggebruikers
De belangrijkste verkeersregels zijn een snelheidsbeperking van maximum 30 kilometer per uur voor alle weggebruikers, gemotoriseerd verkeer blijft altijd achter de fietsers en fietsers mogen naast elkaar rijden en hun deel van de rijbaan volledig innemen. Speed pedelecs worden als fietsers beschouwd en bromfietsers (klasse A en B) horen bij het gemotoriseerd verkeer. Dit alles houdt natuurlijk niet in dat de fietser zomaar alles mag in de fietszone. Uiteraard blijven de verkeersregels van toepassing. De automobilist moet zich aan de regels van de fietszone houden, maar ook de fietsers moeten respect tonen voor de andere weggebruikers.

Eerst informeren dan verbaliseren
Tussen 25 juni en 31 juli 2020 hebben verschillende politieploegen 43 toezichten uitgevoerd in meerdere fietsstraten. Daarbij werden bestuurders aan de kant gezet na een overtreding op het inhalen en kregen een waarschuwing en/of informatiefolder. In diezelfde periode controleerden we 2318 voertuigen op snelheid. Ruim 88% hield zich aan de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. 275 voertuigen reden te snel en kregen een onmiddellijke inning. 
Na een eerste periode van informeren en sensibiliseren start nu de periode van verbaliseren. Bij controleacties op zaterdag 1 augustus en dinsdag 4 augustus werden 24 overtredingen op het inhaalverbod en 27 snelheidsovertredingen vastgesteld. Bij de fietsers werden 15 overtredingen genoteerd, o.a. voor fietsen zonder handen, fietsen op het voetpad, gsm-gebruik tijdens het fietsen en fietsen in de verkeerde richting op het fietspad. Ook de komende weken zullen we meerdere gerichte controles organiseren.