Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

12 aug 20 Aanpassingen bijkomende maatregelen voor de provincie Antwerpen

UPDATE 12/8

Op woensdag 12 augustus 2020 ondertekende gouverneur Cathy Berx de Politieverordening met daarin de aanpassingen van de aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 voor de provincie Antwerpen.  Dat betekent dat deze bijkomende maatregelen vanaf nu van kracht zijn op het grondgebied van de provincie.  Deze bijkomende maatregelen zijn, samen met de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad eerder deze week aankondigde, essentieel om de sterke stijging van het aantal besmettingen in de provincie in het algemeen en in stad en regio Antwerpen in het bijzonder, terug te dringen. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat we ons sociaal leven de komende weken drastisch moeten reorganiseren.

Provincie Antwerpen
  • In de provincie geldt een nachtklokin die zin dat het openbaar sociaal leven stopt tussen 1.30 en 5 uur. Iedereen moet dus thuis zijn tussen 1.30 en 5 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen zoals bijvoorbeeld:

- om dringende medische redenen;

- verplaatsingen van of naar het werk;

- bij vertrek naar of terugkeer uit vakantie.

  • Cafés en restaurants sluiten om 1 uur.
  • Iedereen boven de leeftijd van 12 jaar moet altijd op het openbaar domein en elke private maar voor het publiek toegankelijke plaats verplicht een mond-neusmasker of elk ander alternatief in stof bij zich hebben.
  • In provincie Antwerpen is iedereen boven 12 jaar verplicht om een mond-neusmasker te dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis) en ook niet op plaatsen en/of momenten waarop het risico op overdracht van het virus zo goed als uitgesloten is op de kortstondigheid en toevalligheid van het kruisen of passeren van personen.
  • In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter.
  • In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot de personen die behoren tot eenzelfde huishouden en de maximum vijf vaste contacten van dit huishouden met een absoluut maximum van tien personen.
  • Individuele registratie in horecazaken is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende vier weken worden bijgehouden.
  • Voor markten, met inbegrip van de brocante- of rommelmarkten, gelden dezelfde regels als voor winkels. Marktbezoekers winkelen individueel –of slechts in het gezelschap van minderjarige inwonende kinderen of een begeleider wanneer men hulpbehoevend is - en niet langer dan 30 minuten. Kramen die gericht zijn op consumptie ter plaatse zijn verboden.
  • Telewerk is de regel, behalve wanneer dit omwille van de aard van de activiteit en functie, volstrekt onmogelijk of onwenselijk is.
  • Douches en kleedkamers in sportfaciliteiten zijn gesloten. (geldt niet voor zwembaden)
  • Alleen contactloos sporten is toegestaanSporten in groepsverband met meer dan tien personen worden verboden voor sporters boven de 18 jaar.
  • Het verkopen van alcohol voor meeneem-gebruik is verboden tussen 22.00 uur en 06.00 uur.
  • Samenscholingen van meer dan tien personen zijn verboden in de openbare ruimte.
  • Alle publieksevenementen, andere dan professioneel georganiseerde publieksevenementen waarvoor een goedgekeurd sectorprotocol geldt, en/of ander publieksevenementen die volgens de gemeentelijke veiligheidscel aan dezelfde voorwaarden beantwoorden, zijn verboden.
  • Recepties en banketten met privékarakter zijn slechts toegestaan voor maximum tien personen, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegeteld. Staande recepties en feesten zijn verboden.
Vaak gestelde vragen

Wat is het publiek domein? Moet ik een mondmasker dragen tijdens het sporten? Met wie mag ik op café of restaurant gaan?
Op de website van de gouverneur werd een extra pagina gepubliceerd met daarin de FAQ's (vaak gestelde vragen) over de maatregelen.  Neem een kijkje via volgende link: FAQ richtlijnen provincie Antwerpen. Deze pagina wordt op regelmatige basis verder aangevuld.