Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

07 mei 20 Verdere versoepeling van de maatregelen

Vanaf zondag 10 mei start een volgende fase in de coronacrisis: uitbreiding van de sociale contacten en opening van de winkels onder voorwaarden. We zullen ons moeten aanpassen, zonder de basisregels uit het oog te verliezen. Het dragen van een mondmasker blijft een bijkomende handeling die ons ook bij deze overgang kan helpen.

Maximaal vier personen

Vanaf 10 mei mag elk gezin thuis maximaal vier personen - altijd dezelfde - ontvangen. Om het aantal contacten te beperken om de verspreiding van het virus niet te bevorderen, verbinden de bezoekers zich ertoe slechts met één gezin af te spreken. Het doel is om het aantal gezinnen (mensen onder hetzelfde dak) die mekaar ontmoeten tot een minimum te beperken en een zo groot mogelijke wederkerigheid te garanderen. Men spreekt dan van de zogenaamde 'bubbel'. Een aantal voorwaarden wordt voorgesteld:

  • De veiligheidsafstand moet uiteraard worden nageleefd met de bezoekers.
  • Als mensen een tuin of terras hebben, is het beter om dit bezoek buiten te organiseren.
  • Het is duidelijk dat geen bezoek kan worden toegestaan als een gezinslid of één van de bezoekers ziek is.
  • Speciale aandacht moet worden besteed aan oudere en kwetsbare mensen.

Op de website van de overheid vind je meer info en voorbeelden over de 'bubbel'.

Winkelen onder strikte voorwaarden

Op 11 mei zullen we ook de winkels heropenen. Deze heropening zal - net als altijd - moeten plaatsvinden met strikte inachtneming van de volgende regels:

  • Net als voor de winkels die al open zijn – zal slechts 1 klant per 10m² worden toegestaan en dit voor maximaal 30 minuten. Een uitzondering wordt gemaakt voor kleinere winkels.
  • Elke klant wordt ten zeerste aanbevolen om in de winkels bescherming te dragen die de neus en de mond bedekt. In ieder geval moet de veiligheidsafstand worden gerespecteerd.
  • Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en de veiligheid van hun werknemers en moeten alles in het werk stellen om veilige werkomstandigheden te garanderen.
Afbouwstrategie

De regering heeft een stapsgewijze afbouwstrategie bepaald die doorlopend zal opgevolgd en geëvalueerd worden. Op basis van de ziektecijfers kunnen bepaalde maatregelen of versoepelingen opnieuw versterkt of ingetrokken worden. We moeten ons solidaire gedrag aanhouden in de komende weken. Het is essentieel dat we een nieuwe piek van zieken vermijden door de gezondheidsreflexen die we tijdens de voorbije periode hebben aangeleerd te blijven respecteren. Zo blijven we waken over onze gezondheid.

De exacte toepassing van de versoepelingen kan je terugvinden op de infopagina van de overheid: www.info-coronavirus.be