Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 101
niet dringend 014 56 47 00

09 aug Laat je niet vangen door valse sms-berichten

Een nieuwe vorm van online fraude doet de ronde. Steeds vaker wordt sms gebruikt om berichten te versturen die valse links bevatten met de bedoeling mensen op te lichten. Deze vorm van phishing kreeg zelfs een naam: smishing of ook SMS-phishing.

Hoe ze te werk gaan...

De jongste weken krwamen meerdere meldingen binnen van mensen die een sms-bericht ontvingen met de boodschap dat ze een cadeau hadden gewonnen. Er wordt gevraagd om op een link te klikken. Het sms-bericht ziet er niet onmiddellijk verdacht uit, evenmin als de link. Toch is dit een onmiskenbare poging tot oplichting.

Wie op de link klikt, bereikt een scherm met opnieuw een persoonlijke boodschap. In een volgend scherm worden allerlei enquêtevragen gesteld, na het afronden van de enquête maak je zogezegd kans op een mooie prijs. Vervolgens wordt er gevraagd naar je persoonlijke gegevens en telefoonnummer. Als je al deze stappen doorlopen hebt, zal een oplichter telefonisch contact met je opnemen om een betaling af te ronden. 

Ook al lijken deze pagina's verrassend echt, dat zijn ze niet.

Wat te doen?

  • Klik niet op de link in het sms-bericht.

  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.

  • Als je tijdens het telefonische contact toch tot betaling bent over gegaan, raden wij aan om je bank te contacteren en aangifte te doen bij de politie.

Valse berichten, ook valse sms-berichten, kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.

 

Bron: Lokale Politie Westkust