Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

09 jun 19 Zit je verveeld met een wespennest?

Het weer wordt beter, de terrasjes lopen vol en buiten eten of picknicken geeft een zomers gevoel. En daar horen natuurlijk ook wespen bij. Maar zijn deze nu écht wel zo vervelend?
Brandweer zone Kempen wijst op de ecologische waarde van deze insecten en adviseert om wespennesten niet te verdelgen indien ze geen direct gevaar opleveren.

Hieronder vind je alvast drie goede redenen om een wespennest niet te laten verdelgen.

1. Insecten zijn erg nuttige dieren

Wespen zijn echte opruimers. Ze voeden zich met allerlei insecten zoals vliegen, muggen en bladluizen. De Europese hoornaar heeft het voornamelijk op andere wespen en vliegen gemunt. In die zin is het zelfs een bondgenoot voor wie een zomerse barbecue organiseert.
De brandweer is dan ook grote voorstander om wespennesten niet te verdelgen als het niet echt nodig is.
De enige uitzondering is de Aziatische hoornaar. Deze moet zo veel mogelijk verdelgd worden omdat hij een bedreiging is voor onze honingbijen. Bijen en hommels zorgen nl. voor de bestuiving van 80 procent van de bloemen, planten en grassen.

Weetje: een nest van 6000 wespen kan in één week een half miljoen vliegen en zo’n 130.000 muggen vangen!

2. De impact van wespenverdelging op de natuur

De brandweer is de grootste verbruiker van wespenpoeder in Vlaanderen. Ieder jaar worden duizenden kilo’s gebruikt voor de verdelging van wespennesten. Dat vertelt genoeg over de impact op de natuur.

3. De kostprijs

Een wespenbestrijding is niet gratis en kost 30,25 euro. En met dat bedrag kan je toch leukere dingen doen, niet?

Wanneer vraag je dan een wespenverdelging aan? En wanneer niet?

In principe kunnen mensen en wespen perfect samenleven. Ze vliegen niet rond op zoek naar een sappig plekje om te steken. Is het nest dus achteraan de tuin, in een boom of in een berghok waar iemand zelden binnengaat? Dan is het eigenlijk niet nodig om het nest te verdelgen. Het is een ander verhaal als het nest in de woning hangt of op plaatsen waar veel passage is.

Wie beslist of een nest verdelgd wordt of niet?

Dat beslist iedere aanvrager zelf. De brandweer geeft advies, maar de eindbeslissing ligt steeds in handen van de aanvrager zelf. 

Ben je niet zeker?

Bel tijdens de kantooruren naar het wespennummer (014 56 69 90) van Brandweer zone Kempen. Zij geven je graag advies.
Wil je daarna toch overgaan tot de aanvraag van een wespenverdelging doe dit dan via het e-loket van de website van de brandweer. Dit kan 24/7, bovendien komt je aanvraag rechtstreeks in de meldkamer in Geel terecht.

 

Bron: website Brandweer zone Kempen