Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

04 jun 19 Opgelet voor oplichting via 'sextortion scam'

De politie waarschuwt voor de zogenaamde ‘sextortion scam’. Daarbij zetten oplichters mensen via mail onder druk om binnen de 48 uur te betalen, anders worden seksueel getinte beelden online gezet. Bij onze collega's aan het onthaal komen er veel ongeruste telefoontjes en mails binnen.

Bij de sextortion scam ontvangt het slachtoffer een mail waarin afpersers beweren dat ze de computer hebben gehackt en intieme beelden van het slachtoffer hebben gemaakt wanneer hij of zij naar porno keek. De afpersers dreigen ermee om de beelden te verspreiden op het internet tenzij men een bedrag betaalt. Vaak vragen ze om een bedrag in Bitcoins over te maken, ook dat is verdacht.

Bij de sextortion scam gaat het om bluf: de afpersers hebben geen beelden van het slachtoffer. Zo staat het op de website safeonweb.be.

Om het slachtoffer te doen geloven dat zijn of haar computer is gehackt, gebruiken de afpersers een aantal technieken. Soms vermelden ze een oud wachtwoord dat ze op het internet hebben gevonden. Door datalekken circuleren mailadressen met wachtwoorden op het internet. Het is daarom belangrijk regelmatig je wachtwoorden te veranderen.

Een andere methode is het ‘spoofen’ van uw mailadres. Daardoor lijkt het dat je een mail van je eigen mailadres ontvangt, waardoor je zou kunnen denken dat de afpersers toegang hebben tot jouw mailbox. Dat is niet zo.

De politie krijgt veel ongeruste telefoontjes binnen over deze vorm van oplichting. We benadrukken om nooit op dergelijke mails in te gaan. Het best is om de mail als spam te markeren, de afzender te blokkeren en de mail te verwijderen.  
Heb je toch gereageerd of betaald, dan dien je best klacht in via onze diensten