Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 101
niet dringend 014 56 47 00

02 mrt Meer dan 100 aanrijdingen met wilde dieren in de afgelopen vijf jaar

In 2018 kregen we 24 meldingen van een aanrijding met een wild dier. De afgelopen vijf jaar waren dit er samen meer dan 100. In de meeste gevallen ging het over een overstekend ree. Bij een aanrijding met een wild dier loopt de schade aan het dier én de wagen vaak hoog op.

Aanrijding voorkomen
Verkeersongevallen met wilde dieren gebeuren vooral bij schemering. In april en mei is er een lichte toename van het aantal aanrijdingen met reeën omdat jonge bokken verstoten worden en een eigen leefgebied moeten zoeken. Het is erg belangrijk om snelheid te minderen en goed op te letten wanneer je bij schemering in een natuuromgeving rijdt.
Ongevallen in onze politiezone
De aanrijdingen situeerden zich regelmatig in de omgeving van de Reivennen, Zammelbroek en op de Noordzuidverbinding N19g (Geel), in de omgeving van de Nieuwe Baan (Laakdal) en in de buurt van de Molsebaan (Meerhout).

Schade aan wagen
Kon je een aanrijding niet vermijden, volg dan de wettelijke voorschriften bij een ongeval en breng eerst jezelf en eventuele anderen in veiligheid. Contacteer de politie, vul een Europees aanrijdingsformulier in en neem foto’s. Schade bij een aanrijding met een wild dier wordt gewoonlijk door een (mini-)omniumverzekering vergoed.
Aangereden dier
Hou voldoende afstand van gewonde dieren, ze zullen zich instinctief proberen te verdedigen. Contacteer een opvangcentrum voor wilde dieren (VOC) om het gewonde dier te vangen en te verzorgen. Meld de aanrijding zeker ook via de website dierenonderdewielen.be, zodat dergelijke ongevallen in de toekomst vermeden kunnen worden.