Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

15 feb 19 Uniek politiecollege in Geel-Laakdal-Meerhout

Slechts in 15,2% van de Vlaamse gemeenten is een vrouw burgemeester?

Ja, maar niet zo in onze politiezone! 

Vera Celis, Tine Gielis en Nele Geudens, respectievelijk burgemeester van de stad Geel en de gemeenten Laakdal en Meerhout, dragen er de sjerp. Sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen is dit een unicum in Vlaanderen, een 100% vrouwelijk politiecollege in een politiezone van drie of meer gemeenten. Politiesecretaris Els Vandevenne en korpschef Dirk Van Aerschot zorgen voor de ondersteuning van het politiecollege.

Het politiecollege vergadert twee keer per maand en kwam in deze unieke samenstelling voor het eerst samen op woensdag 9 januari.

Politie, een mannenwereld?

Als de politiezone weer eens inbrekers, winkeldieven, drugdealers of dronken bestuurders bij de lurven heeft gevat, krijgen we geregeld de reactie: ‘Goed gewerkt, mannen!’. Maar de politiewereld is veranderd. De politiezone telt 28 geüniformeerde vrouwen: één bij de officieren, vier bij het middenkader en 23 bij het basiskader. Samen goed voor 22,5% of bijna één op vier van de politiebeambten. Bij de administratieve medewerkers zonder politiebevoegdheid loopt dit percentage zelfs op tot 85%. De zone bouwt verder aan een evenwichtige genderbalans.

‘Goed bezig, vrouwen en mannen!’