Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

apr 2022 Samen tegen drugscriminaliteit

Op 15 december 2021 lanceerden het Openbaar Ministerie, de politiediensten en de gouverneur van de provincie Antwerpen een anoniem online meldpunt voor cannabisplantages, drugslabo's en het dumpen en lozen van chemisch afval. Het meldpunt www.drugsplantageontdekt.be moet helpen in de gezamenlijke strijd tegen de illegale productie van drugs en de schadelijke gevolgen ervan. Burgers kunnen er op een eenvoudige en anonieme manier verdachte situaties in hun omgeving melden. Zo helpen burgers de politiediensten om sneller en gericht op te treden én dragen ze bij aan ieders veiligheid.

Anoniem meldpunt

Het online meldpunt is geïntegreerd in de website www.drugsplantageontdekt.be. Hier staan drie thema’s centraal: cannabisplantages, drugslabo’s en dumping van chemisch (drugs)afval. Over elk thema vind je meer info over hoe je dit kan herkennen en wat de risico’s ervan zijn. Het melden is volledig anoniem. Je geeft hierbij aan waarover het precies gaat. Je kan een beschrijving geven en foto’s toevoegen. En je kan aangeven of de politie je hierover mag contacteren en op welke manier dit mag.

Sinds de lancering in december kon de website rekenen op bijna 6 500 bezoekers. 50 mensen vulden het online formulier in om iets verdachts te melden. In twee gevallen leidde dat rechtstreeks tot de ontdekking van een cannabisplantage.

Meldpunt is geen alarmcentrale

Dit meldpunt is geen alarmcentrale. Als er gevaar is en je dringend politie nodig hebt, bel dan onmiddellijk 112. Vermijd contact met producten, bewaar afstand en breng jezelf en anderen in veiligheid.

Cijfers pzglm

In 2019 werden er in onze zone zeven cannabisplantages ontdekt. In 2020 waren dit er acht. In 2021 werd er één drugslabo’s aangetroffen en vier plantages.

Hoe herken je een drugsplantage of -labo?

Onderstaande zaken kunnen wijzen op de mogelijke aanwezigheid van een cannabisplantage of drugslab:

  • Een specifieke geur (een sterke cannabisgeur of een chemische geur (zoet, anijs, aceton, amoniak, amandel);
  • Vreemde activiteiten in je buurt vooral tijdens de nachtelijke uren;
  • Auto’s en personen rond of in gebouwen (woning, garage, loods) die sinds enige tijd leeg staan of verhuurd zijn, maar waarvan het niet duidelijk is of deze bewoond worden;
  • De aanwezigheid van camera’s en/of andere beveiliging;
  • Voortdurend zoemend of brommend geluid afkomstig van motoren, ventilatoren of verluchtingstoestellen;
  • Het aan- en afvoeren van materiaal door bestelwagens (isolatiemateriaal, bouwmateriaal, potgrond, lampen, meststof, elektriciteitskabels, ventilatoren, (water)vaten, …);
  • Afgeschermde ramen en kieren (rolluiken, folie, PUR-schuim), dichtgespoten gaten in de muren en rondom de garage;
  • Bouwactiviteiten op vreemde tijdstippen of opvallende verbouwingen in leegstaande panden;
  • Abnormale vochtigheid en/of condensatie op ramen;
  • Extra verluchtingspijpen in het dak;
  • Condensvorming op ramen en deuren;
  • Bij sneeuw geen sneeuw op het dak door warmteafgifte.
Gevaren plantages en drugslabo’s

Voor cannabisplantages wordt er vaak illegaal stroom afgetapt en is er vaak een wirwar van kabels en transformatoren. Bij kortsluiting en oververhitting is de kans op brand en ontploffing zeer groot. Er heerst ook een vochtig klimaat, wat een broedplaats is voor legionella, geen ongevaarlijke bacterie.

In drugslabs worden chemische stoffen bewerkt en vermengd. De kans dat deze ontploffen is zeer groot. Bovendien zijn deze giftig en dus erg gevaarlijk voor de buurt. Het afval, dat sterk bijtend, giftig en zeer brandbaar is, wordt vaak langs een weg, in het bos of op een open veld gedumpt, meestal in kunststof of metalen vaten en jerrycans.

Wees je er ook altijd van bewust dat drugs geteeld en geproduceerd worden door criminelen. Dit zijn geen doetjes en zorgt voor onveilige situaties in de buurt.

Preventie en hulp

Alle partners en hulpdiensten hechten veel belang aan het voorkomen van drugsgebruik en -verslaving. Ben je op zoek naar informatie, advies of hulp, of ben je bezorgd om iemand? Contacteer dan De Druglijn. Dit kan anoniem, onafhankelijk van politie of gerecht. Of ben je meer op zoek naar online hulp of een zelfhulpgroep? Meer info hierover lees je hier.

Bronnen