Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

mei 2021 Wagen in? Gsm uit!

Eén piepje en onze nieuwsgierigheid is getriggerd. Is het een mailtje, een WhatsApp- of Facebook-berichtje? Snel even checken … Dat is natuurlijk allemaal prima als je thuis in de zetel zit, maar levensgevaarlijk als je op de baan bent. Afgeleid worden door je telefoon gebeurt helaas erg makkelijk en kan desastreuze gevolgen hebben.

Wat zegt het verkeersreglement?

Art 8.4 van de wegcode zegt dat je als bestuurder geen gebruik mag maken van een draagbare telefoon die je in de hand houdt. Dat is alleen toegelaten als je geparkeerd bent of ‘stilstaat’. Je moet namelijk op elk moment in staat zijn om alle rijbewegingen uit te voeren en je voertuig goed in de hand hebben. De term ‘stilstaan’ in de wegcode betekent: ‘niet langer dan nodig’ stilstaan om iemand te laten in- en uitstappen of een voertuig te laden of lossen. Even halt houden voor een verkeerslicht of stilstaan in de file bij voorbeeld, worden niet beschouwd als ‘stilstaan’.

Met de wagen? Op de fiets? ... één pot nat?

Ook als fietser, bromfietser of ruiter ben je volgens het verkeersreglement een bestuurder. Ook in die gevallen mag je dus niet rijden met je telefoon in de hand. Je loopt namelijk dezelfde risico’s als andere bestuurders en kunt evengoed een boete of straf oplopen.

Welke zijn de risico’s?

De meest voorzichtige schattingen gaan er namelijk vanuit dat vijf procent van alle verkeersongevallen waarbij iemand gewond raakt of sterft, te wijten is aan het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur.

Uit gegevens blijkt dat wanneer je niet-handenvrij telefoneert:

  • je vertraagt
  • je meer moeite hebt om een rechte koers aan te houden en sneller begint te slingeren
  • je reactiesnelheid en opmerkzaamheid verminderen
  • je de spiegels minder gebruikt
  • je in één op de vier gevallen geen voorrang geeft
  • je meer oog hebt voor je gsm dan voor kwetsbare weggebruikers

Handenvrij bellen is wettelijk wel toegelaten, maar leidt je ook af. Daarom is het beter om je mobiele telefoon tijdens het rijden aan de kant te laten liggen.

Controles

Verkeersveiligheid is één van onze prioriteiten van het zonaal politieplan. Om de verkeersveiligheid te verhogen, doen we regelmatig controles. Jaarlijks schrijven we in onze zone rond de 800 processen-verbaal uit voor het niet-handenvrij bellen. Dit jaar scheven we er al 243 uit. Onze vaststellers merken op dat het heel vaak om mannelijke bestuurders gaat, die alleen in hun voertuig zitten. Bij een overtreding riskeer je minstens een boete van 116 euro.

Enkele tips
  • Ga offline of leg je gsm in je koffer
  • Download een applicatie die je smartphone automatisch in waakstand zet als je rijdt en berichten stuurt naar mensen die je proberen te bereiken. Een overzicht van enkele gratis apps vind je hier.
  • Anticipeer door dat superdringende telefoontje of berichtje te doen vóór je vertrekt.
  • Vraag een passagier om te communiceren.
  • Neem een pauze als je op een oproep wilt beantwoorden of een bericht wil lezen of versturen. Zorg wel dat je dan op een veilige plaats staat, waar je jezelf en anderen niet in gevaar kan brengen.
  • Denk aan de mogelijke gevolgen en de boete die je riskeert. Met 116 euro kan je heel wat andere zaken doen.   
Bronnen