Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 101
niet dringend 014 56 47 00

feb 2019 Met de wagen op skivakantie? Wees goed voorbereid!

Het is winter en dat betekent voor vele mensen winterpret of -sport. De auto is nog steeds het meest populaire vervoermiddel om op skivakantie te gaan en daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Sneeuw, ijzel en gladde wegen behoren tot de mogelijkheden en kunnen het onderweg minder leuk maken.
Lees hieronder enkele tips om de rit naar je wintersportbestemming veilig te laten verlopen.


Tips:

- Zorg voor een grondig winteronderhoud van je wagen vooraleer je op skivakantie vertrekt.
De garagist kijkt oa. de remmen, banden, ruitenwissers en koelvloeistof na. Denk eraan het oliepeil te meten en de ruitenwisservloeistof aan te vullen met een anti-vriesmiddel. Een ijskrabber, slotontdooier en startkabels zijn raadzaam om mee te nemen.

- Winterbanden en sneeuwkettingen zijn een absolute must wanneer je naar de bergen rijdt. De wetgeving hierrond verschilt van land tot land, zoek dit vooraf op voor alle landen die je zal doorkruisen. Ook in België is het aangeraden om winterbanden te monteren van zodra de temperatuur onder 7 graden zakt, ze hebben ook nut bij regen en koude.

- Sneeuwkettingen leggen is geen pretje op het moment dat je hiermee geconfronteerd wordt. Oefen zeker al eens vooraf thuis in gunstige weersomstandigheden en neem voor onderweg extra (werk)handschoenen mee en een plastiek zak of oud deken om natte knieën te vermijden.

- Gemiddeld duurt een reis naar de skigebieden zo een 9 à 10 uur, maar door files kan die tijd flink oplopen. Neem dus voldoende eten en drinken mee. Reis je met kinderen, dan voorzie je ook boeken, spelletjes of dergelijke om hen tijdens de lange rit rustig te houden.

- Kom je in een file terecht of heb je pech, dan kan het snel afkoelen in de wagen. Voorzie dus minimaal 1 (fleece)deken per persoon. Een gevarendriehoek en een fluovestje per inzittende moeten verplicht aanwezig zijn in de auto.

- Op sneeuw of gladde wegen rijden is een vak apart. Bestudeer het weerbericht vooraleer je vertrekt, pas je rijstijl aan en rust voldoende. Klik hier voor meer tips!


De makers van Kijk Uit maakten een informatieve video waarin bovenstaande tips toegelicht worden.

Veilige reis!

 

Bron: VAB - Skiinfo.nl - Autowereld.com