Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 101
niet dringend 014 56 47 00

dec 2018 Zorg dat ook de Sint jouw huisje niet voorbij rijdt!

Regelmatig stellen we vast dat een huisnummer niet goed zichtbaar is. Erger nog, vaak heeft een woning gewoon geen huisnummer. Nochtans is dit van cruciaal belang om je woning snel te kunnen terugvinden. In geval van nood telt immers elke seconde!

Noodgevallen
Regelmatig verliezen hulpdiensten kostbare tijd met het zoeken naar de juiste woning. In noodgevallen telt elke seconde en kan een goed zichtbaar huisnummer levens redden.
Maar ook voor de Post en andere bezorgdiensten is een duidelijk huisnummer handig. Daarbij komt nog dat deze dagen een zichtbaar nummer ook belangrijk is voor de Sint. Zorg dat je huisje in het donker vindt en het niet voorbij rijdt.

Zichtbaar ophangen
Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je gezin, is het belangrijk om een huisnummer op een zichtbare plaats te hangen. Daarom werd dit opgenomen in het politiereglement van de zone. Je moet je huisnummer op de gevel langs de staatzijde op een hoogte van ongeveer twee meter hangen. Wanneer je huis wat verder van de openbare weg staat, is een extra huisnummer op je brievenbus geen overbodige luxe. Bij nieuwbouw moet het nummer binnen de maand nadat het huis voltooid is, aangebracht worden.

Eigen verantwoordelijkheid
Je bent zelf verantwoordelijk voor de goede zichtbaarheid van het huisnummer. Snoei je planten dus regelmatig bij en let erop dat het nummer ook in het donker goed zichtbaar is! Als je slachtoffer wordt van diefstal of vandalisme ben je ook verantwoordelijk voor de vervanging ervan en voor de aangifte bij de politie. Ook wanneer het nummer door renovatie, herstelling, schildering of dergelijke verdwenen is, moet je het binnen de maand opnieuw aanbrengen.