Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

09 feb 24 Dagelijkse controles team verkeer

Agenten van het team verkeer gaan dagelijks de baan op en controleren automobilisten, fietsers en bromfietsers. Deze controles worden niet aangekondigd en gaan door in de ganse politiezone, zowel op weekdagen als tijdens de weekends. Samenwerken aan verkeersveiligheid is één van de belangrijkste prioriteiten van politiezone Geel-Laakdal-Meerhout.
 
De afgelopen week nam de politie bij één bestuurder een positieve speekseltest af om drugs op te sporen. Het rijbewijs van de betrokken chauffeur werd onmiddellijk ingetrokken.
 
Ondanks de vele sensibiliserende campagnes stelden we toch enkele opmerkelijke zaken vast:
• 10 bestuurders werden betrapt op gsm-gebruik achter het stuur
• 4 bestuurders kregen een boete omdat ze de gordel niet droegen
• 1 ouder vervoerde een jong kind zonder correct kinderbeveiligingssysteem
• 1 persoon vervoerde een passagier op een elektrische step
 
Opmerkelijk, twee chauffeurs zonder rijbewijs werden rijdend betrapt en speelden hun voertuig kwijt. Eén bestuurder met een rijverbod werd reeds voor de derde keer in één jaar tijd onderschept. Opnieuw werd zijn auto inbeslaggenomen. Na een overtreding in de fietsstraat stelde de agent vast dat de bestuurster al vier jaar een vervallen rijbewijs had. Ook haar wagen werd getakeld.
 
De agenten betrapten ook een bromfietser zonder helm die te snel reed. De bromfiets haalde een snelheid van 58 km per uur terwijl dit maximum 25 km per uur mag zijn. Ook de bestuurder van een elektrische fiets werd aan de kant gezet. De fiets had naast trappers ook een gashendel waardoor het als bromfiets beschouwd wordt en dus een rijbewijs, nummerplaat en helm verplicht zijn. Aangezien dit type tweewieler niet toegelaten is in België werd het voertuig inbeslaggenomen.
 
Verder werden een twintigtal boetes uitgeschreven voor andere overtredingen (ongeldige keuring, niet-verzekerd rijden, foutieve nummerplaat op de aanhangwagen, foutparkeren, fietsverlichting, …).
 
Verkeersveiligheid is één van de prioriteiten uit het Zonale Veiligheidsplan 2020-2025. We blijven dagelijkse verkeerscontroles houden, zowel in Geel, Laakdal als Meerhout.