Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

20 dec 23 Poging tot oplichting door valse bankmedewerkers

We krijgen in onze politiezone verschillende meldingen van inwoners die gecontacteerd worden door (valse) bankmedewerkers. De afgelopen maanden werd dit ook vastgesteld in andere politiezones. Via deze weg willen we waarschuwen voor dergelijke oplichtingspraktijken.

De oplichting werkt als volgt:
Mensen worden gebeld door iemand die beweert van hun bank te zijn met de melding dat er verdachte activiteiten op de rekening werden gezien. Vervolgens stelt de oplichter voor om thuis langs te komen om het probleem op te lossen. Enige tijd later verschijnt er inderdaad iemand aan huis. Deze zgn. medewerker vraagt echter niet alleen naar je bankkaart, maar ook om de pincode door te geven. Zodra ze deze informatie hebben, kan de oplichter inloggen met jouw gegevens en wordt je rekening geplunderd.

Onthoud:
Banken bellen je nooit op om persoonlijke informatie op te vragen.
Echte bankmedewerkers zullen nooit bij jou thuis komen om je bankkaart of pincode op te halen of een programma op je computer te installeren.

Deze oplichters richten zich vaak tot senioren die mogelijk minder vertrouwd zijn met online bankieren. Deel dit bericht om anderen te waarschuwen en praat met mensen in je omgeving om uit te leggen hoe ze oplichtingspraktijken kunnen herkennen. Herinner hen eraan dat banken nooit op deze manier werken. Twijfel je aan een bericht dat je kreeg? Neem dan rechtstreeks contact op met je bank en informeer naar de inhoud van het bericht.

Valse mails kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Op de website www.safeonweb.be vind je een overzicht van actuele risico's, voorbeelden van oplichting en tips om veilig te surfen.

Meer info?

Team preventie en participatie
014 56 47 31
pz.glm.preventie@police.belgium.eu