Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

04 apr 23 Opgepast voor knipkaartfraude, een nieuwe vorm van oplichting die vooral senioren viseert

Knipkaartfraude is een nieuwe vorm van fraude waarbij criminelen de bankrekening van hun slachtoffer plunderen. Vooral senioren zijn het slachtoffer. Knipkaartfraude is al regelmatig gebruikt in Politie Regio Turnhout. Daarom wordt er gevraagd om deze informatie massaal te delen en te waarschuwen voor deze feiten. 

Werkwijze  

De oplichting begint bij een telefoongesprek tussen het slachtoffer en de oplichter die zich voordoet als een bankmedewerker. Hij vertelt het slachtoffer dat er op zijn/haar bankrekening een verdachte transactie is gebeurd en dat onbekenden toegang hebben (gehad) tot de bankrekening. Ze raden het slachtoffer aan om de bankkaart en de -rekening zo snel mogelijk te blokkeren. Om het slachtoffer hierbij ‘te helpen’, komt er niet veel later een tweede oplichter aan huis met een bankkaartlezer. Aan het slachtoffer wordt gevraagd om de bankkaart in die bankkaartlezer te steken en de persoonlijke pincode in te voeren om de bankkaart zo te blokkeren. Daarna wordt de bankkaart doormidden geknipt, maar zonder de koper- of goudkleurige gegevenschip te beschadigen. Zo kan de bankkaart later terug aan elkaar geplakt worden en zonder problemen gebruikt worden. De valse bankmedewerker neemt de bankkaart mee en doet er snel aankopen mee of haalt geld af. Vaak zien slachtoffers duizenden euro's verdwijnen. 

‘Anydesk’    

Nadat politie Regio Turnhout al twaalf verdachten heeft opgepakt, merken ze dat er niet meer altijd een oplichter aan huis komt. Een valse bankmedewerker belt het slachtoffer op en vraagt om de Anydesk-applicatie te installeren. Op deze manier kunnen de criminelen de computer of de tablet van het slachtoffer en dus ook de bank-app vanop afstand bedienen. 

Voorkomen is beter dan genezen  

  • Een bankmedewerker zal nooit aan huis komen, tenzij je daar om praktische redenen als klant zelf om gevraagd hebt. (Vb. minder mobiel) 
  • Een bankmedewerker zal nooit naar je persoonlijke pincode vragen (niet aan de telefoon, maar ook niet bij een fysiek contact). Een pincode is strikt vertrouwelijk en die deel je best niet met anderen.  
  • Een echte bankmedewerker komt niet aan huis om een bankkaart op te halen.   

Krijg je toch iemand over de vloer die beweert een bankmedewerker te zijn, neem dan eerst even contact op met je bankkantoor en laat zeker geen onbekenden binnen in je woning. Bij twijfel of bij verdachte situaties, bel meteen het noodnummer 112 of neem rechtstreeks contact op met Politiezone Geel - Laakdal - Meerhout op het nummer 014 56 47 00. 

Toch opgelicht?  

Als je toch bent opgelicht en je bankkaart of -rekening werd misbruikt, raden we aan om altijd aangifte te doen bij de politie. Neem ook zo snel mogelijk contact op met je bankkantoor én met Card Stop (tel. 078 170 170) als je bankgegevens aan criminelen hebt doorgegeven. Op die manier kunnen nog bijkomende frauduleuze transacties worden tegengehouden. 

Massaal delen 

Deel deze informatie zo veel mogelijk en waarschuw andere over deze nieuwe fraudevorm. Omdat we niet alle potentiële slachtoffers rechtstreeks kunnen bereiken via sociale media of anderen kanalen, hopen we dat ook kinderen, kleinkinderen, buren, ... van mogelijke slachtoffers ze waarschuwen voor deze frauduleuze praktijken. Samen staan we sterker om te voorkomen dat criminelen nog meer slachtoffers maken.    

Het volledige persbericht van Politie Regio Turnhout en Parket Antwerpen is hier te lezen.