Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

13 okt 22 Europese maand van de cybersecurity: OK is niet altijd OK

Het Centrum voor Cybersecurity België en de Cybersecurity Coalition slaan dit jaar de handen opnieuw in elkaar en gaan samen met meer dan 500 partners de strijd aan tegen deze oplichters met de slogan: OK is niet altijd OK! Tijdens de campagne schreeuwen we het van de daken via radiospotjes, filmpjes op social media, banners en andere campagnematerialen.

Iedereen, van zeer jong tot oud, heeft tegenwoordig een smartphone op zak. We gebruiken hem voor steeds meer toepassingen: om met vrienden in contact te blijven, om aankopen te doen, om films te bekijken, om te gamen of om huiswerk te maken.

Criminelen en oplichters zien hierin een grote opportuniteit. Ze ontwikkelen virussen die speciaal ontwikkeld zijn om mobile toestellen te treffen en gaan in volle aanval.

De cyberaanval die ons in 2021 de meeste zorgen baarde en die gewone internetgebruikers trof, was ongetwijfeld de verspreiding van het FLUBOT-virus. Meer dan 11000 smartphones werden in een mum van tijd besmet met dit virus omdat gebruikers achteloos een applicatie downloadden. Zo kon het virus zich ongemerkt verspreiden naar alle contacten van de slachtoffers.

Het is niet zo moeilijk om je smartphone veilig te houden. De belangrijkste manier waarop toestellen besmet raken is door het downloaden van onbetrouwbare apps. Wees daarom voorzichtig als je een e-mail of een sms’je ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden. De kans is groot dat je via een onveilige app winkel een gevaarlijke app of zelfs een virus installeert.

De slogan van de campagne van dit jaar is daarom: OK is niet altijd OK!
Op OK klikken om een app te downloaden, kan immers heel vervelende gevolgen hebben.

Meer info: Campagne 2022 | Drupal (safeonweb.be)