Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

14 jan 22 File of vertraagd verkeer? Maak plaats voor de reddingsstrook!

De reddingsstrook zorgt voor een veilige doorgang van de hulpdiensten. Chauffeurs vormen spontaan een reddingsstrook bij filevorming. Dit is verplicht vanaf 1 oktober 2020.

Een reddingsstrook vormen?

Bij filevorming moet u een reddingsstrook vormen. Zoals altijd in het verkeer is het aan te raden te anticiperen. Bij sterk vertraagd verkeer kan de reddingsstrook al preventief gevormd worden. 

U vormt dus op voorhand een vrije ruimte of reddingsstrook. Dit doet u altijd, ook als er geen hulpdiensten in de buurt zijn. Voertuigen op de linkerrijstrook rijden zoveel mogelijk naar links. Al de rest wijkt zoveel mogelijk uit naar de rechterkant. De pechstrook of een gesloten spitsstrook blijft altijd vrij.

Ook voor de motorijder is de reddingsstrook een goede zaak. Zij mogen namelijk de vrije ruimte van de reddingsstrook gebruiken om de file voorbij te rijden. Motorrijders die files voorbijrijden doen dit met een zeer matige snelheid, maximum 20 km/u sneller dan de automobilisten.

U kent het systeem van de reddingsstrook misschien al van in het buitenland. In andere landen (denk maar aan Duitsland, Luxemburg, of Zwitserland) bestaat de reddingsstrook al langer en werkt het systeem zeer goed. 

Waar moet een reddingsstrook gevormd worden?

Een reddingsstrook moet gevormd worden op alle wegen met 2 rijstroken of meer per rijrichting

  • Autosnelwegen;
  • Bepaalde gewestwegen met meerdere rijstroken per rijrichting;
  • Ringwegen

Opgelet! U blijft zoveel mogelijk binnen uw eigen rijstrook. De pechstrook of een eventueel fietspad mogen niet gebruikt worden om een reddingsstrook te vormen.

Handhaving

Als elke weggebruiker de reddingsstrook toepast wanneer het nodig is, zullen de hulpdiensten veel sneller ter plaatsen zijn. Hierdoor stijgen de overlevingskansen van mensen betrokken in een zwaar ongeval. Door de vlotte bereikbaarheid van een ongeval door de reddingsstrook, zal de rijweg sneller vrijgegeven worden en staat u dus minder lang in de file.

Handhaving zal gebeuren door de politiediensten. Boetes voor het niet vormen van de reddingsstrook kunnen oplopen tot 174 euro.

Bron: website Agenschap Wegen en Verkeer