Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

20 okt 20 Let op voor oplichting via WhatsApp

De afgelopen weken kregen we in onze politiezone meerdere meldingen van oplichting via WhatsApp. De oplichters sturen een bericht in naam van één van jouw (meestal familiale) contacten die je zeer dringend om geld vraagt. De slachtoffers zijn op deze manier gemiddeld tussen de 1000 en 3000 euro kwijt.

Hoe herken je WhatsApp-fraude?
De oplichters hanteren vaak dezelfde werkwijze. Het slachtoffer krijgt een bericht via WhatsApp van een onbekend nummer. De afzender doet zich voor als een familielid of vriend die dringend geld nodig heeft. Het feit dat deze vriend of familielid ineens een ander nummer gebruikt, wordt verklaard door bijvoorbeeld te zeggen dat zijn/haar smartphone kwijt is of in de wasmachine beschadigd is geraakt. Vaak heeft het slachtoffer de oplichting pas achteraf door wanneer de contactpersoon contact opneemt via het oude nummer.

                                                                                                     
Hoe voorkomen dat je in de val loopt?
Wanneer je door een vreemd nummer wordt gecontacteerd, tracht dan altijd het origineel nummer van jouw familielid of vriend te bellen om na te vragen of het bericht klopt. Kan je de contactpersoon telefonisch niet bereiken? Maak dan geen geld over, ook al wordt hierop aangedrongen.
Bespreek deze vorm van oplichting met je familie en vrienden, zo verklein je de kans dat zij in de val lopen.

Toch slachtoffer geworden?
Maak zo snel mogelijk een afspraak voor een aangifte bij de politie en bij de bank. Probeer de financiële transactie te laten blokkeren en verzamel alle informatie, zoals afbeeldingen van het gesprek, het telefoonnummer van de oplichter en/of andere relevante info en bezorg dit aan de politie. Na de aangifte kan je het nummer rapporteren bij WhatsApp.