Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

30 sep Download de gratis app Coronalert!

Vanaf woensdag 30 september is de app Coronalert gratis beschikbaar. De app helpt ons om elkaar te beschermen en de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te vertragen. Coronalert maakt gebruik van technologie om de contactopsporing in België te versnellen.

Als je de app gebruikt, kun je:

  • te weten komen of je nauw contact hebt gehad met een andere Coronalert-gebruiker die positief testte op het coronavirus, zonder dat je weet wie het is;
  • anoniem je nauwe contacten waarschuwen wanneer je zelf positief zou testen op het coronavirus;
  • samen zorgen voor een snellere contactopsporing;
  • helpen om de verspreiding van het virus te stoppen.

Coronalert slaat geen persoonsgegevens op. De app weet niet wie je bent, waar je bent of met wie je in contact komt. Zo wordt de privacy gegarandeerd.


Is de app verplicht?
Het gebruik van Coronalert is vrijwillig. Natuurlijk zal het gunstig effect van Coronalert in de strijd tegen het coronavirus het grootst zijn, wanneer iedereen de app gebruikt – zeker op plaatsen waar je met veel mensen samenkomt. Je mag anderen dus gerust aanraden om Coronalert ook te installeren. Maar het is geen verplichting. Respecteer de wens van anderen.

Wat zijn de voordelen van de app?
Met Coronalert ben je sneller op de hoogte wanneer je in nauw contact kwam met iemand die positief werd getest op het coronavirus. Snelheid is erg belangrijk om jezelf en anderen gepast te kunnen beschermen en om de verdere verspreiding van het coronavirus af te remmen. Coronalert verwittigt je dat je besmet bent, zodra het testresultaat beschikbaar is. Coronalert zal je vragen om je geheime codes, die je app heeft uitgestuurd in de periode wanneer je besmettelijk werd, anoniem op te laden. Personen met wie je in contact bent gekomen, en deze codes dus ook geregistreerd hebben, krijgen een anonieme waarschuwing. Zo weten zij dat ze een hoogrisicocontact gehadden hebben met een besmet persoon. Ze komen niet te weten waar en met wie.

Hoe kan ik de app downloaden?
1. Zoek de app op in je gebruikelijke app store: App Store of Google Play
2. Installeer de app en geef je toestemming om Bluetooth te gebruiken.
3. Check regelmatig je meldingen; zo bescherm je jezelf en de anderen.