Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

24 aug 20 Scholenagent Jan start op 1 september

Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout zet het schooljaar in met een nieuwe collega. De scholenagent richt zich specifiek op de middelbare scholen en zal zichtbaar en aanspreekbaar zijn voor alle scholieren die vragen of problemen hebben. Inspecteur Jan Vanuytven licht het verder toe.

Bruggenbouwer

“Ik wil als scholenagent in de eerste plaats een bruggenbouwer zijn tussen de politie en jongeren. Daarvoor moet ik hen natuurlijk beter leren kennen.” In eerste instantie zal de scholenagent zich kenbaar maken in de scholen, maar je zal hem ook zien op plaatsen waar jongeren vaak samenkomen. Zowel binnen als buiten de schoolmuren zal de scholenagent een aanspreekpunt zijn voor jongeren tussen 12 en 18 jaar.

Open communicatie

De scholenagent moet dus de afstand tussen politie en jongeren verkleinen. Op die manier groeit het vertrouwen en kan er tegelijkertijd sneller een oplossing gevonden worden voor conflicten of probleemsituaties waarin jongeren verzeild kunnen geraken. “De jeugd heeft vaak een verkeerd beeld van de politie, meestal getekend door jongeren die reeds in aanraking kwamen met onze diensten”, vult inspecteur Vanuytven verder aan. “De misvattingen wil ik graag wegwerken en ik wil een open communicatie aangaan. Ik hoop dat ik de jongeren kan overtuigen dat de politie er voor hen is en dat ik vanuit mijn functie een vertrouwensband kan opbouwen.”

Scharnierfunctie

In de meeste gevallen zal de scholenagent dan ook bemiddelend optreden en bij ernstige feiten doorverwijzen naar collega’s die het dossier verder afhandelen. Op termijn zal de scholenagent ook een scharnierfunctie vervullen tussen verschillende partners zoals scholen, jeugdwerkorganisaties, zorginstellingen en sportclubs. In het kader van de gemeenschapsgerichte politie is de scholenagent een extra speler die mee rond de tafel gaat zitten. Aan die tafel zijn alle partners gelijk en staan de jongeren centraal. Er moet een wisselwerking komen wanneer het gaat over probleemsituaties waarbij minderjarigen betrokken zijn. Bemiddeling en preventie staan voorop.

Contactgegevens

Scholenagent Jan Vanuytven heeft een eigen Facebook-pagina en Instagram-account (@scholenagentgeel). Je kan hem ook bereiken op het nummer 0473 56 27 34 en via mail op pz.glm.scholenagent@police.belgium.eu.

Meer info?

Wijkkantoor Geel
014 57 01 00
pz.glm.wijk.geel@police.belgium.eu