Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

06 dec 19 Mogelijke hinder door extra fakkelactiviteit bij Ineos op grens Geel-Laakdal

Update 11 december, 10.30 uur

Einde gemeentelijke fase rampenplan Westerlo

Op woensdag 11 december om 10 uur heeft burgemeester Guy Van Hirtum de gemeentelijke fase van het rampenplan in Westerlo stopgezet. De veiligheidsdiensten zijn ook niet meer in operationele fase.
De pijpleiding bevat geen ethyleen meer en zo kan er op een veilige manier gestart worden met het onderzoek en de herstelling. Daarvoor zijn graafwerken nodig ter hoogte van het vermoedelijke lek. De beheerder van de pijpleiding doet die graafwerken. Ze hanteren daarvoor de eigen veiligheidsvoorschriften en een stappenplan dat de afgelopen dagen afgesproken is met de veiligheidsdiensten.

De gemeentelijke fase van het rampenplan in Westerlo werd in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 december afgekondigd omdat snuffelhonden bij een controle ethyleen hadden geroken boven een ondergrondse pijpleiding in de Nijverheidsstraat in Oevel-Westerlo. De leiding moest daarom leeggemaakt worden. Dat gebeurde met gecontroleerde verbrandingen bij Ineos in Geel-Laakdal en aan de sluis van Viersel in Zandhoven. De burgemeester, de eigenaar en de beheerder van de pijpleiding danken alle betrokken diensten voor de vlotte samenwerking en de bedrijven en bewoners uit de omgeving voor hun geduld en medewerking.

Update 8 december, 14.10 uur

De gecontroleerde verbranding (affakkeling) bij Ineos in Geel-Laakdal blijft actief. De twee mobiele fakkels ter hoogte van Zandhoven zijn intussen ook in werking gezet. Hierdoor zal de druk in de pijpleiding sneller verminderen, wat nodig is om de herstellingswerken aan de leiding in Westerlo te kunnen uitvoeren.

De gemeentelijke fase van het rampenplan in Westerlo blijft van kracht. Op die manier kunnen de veiligheidsdiensten in samenwerking met de beheerder van de pijpleidingen het ledigen van de ethyleenleiding en het affakkelen van het ethyleengas bij Ineos in Geel-Laakdal en Zandhoven blijven opvolgen. De civiele bescherming blijft ook continue metingen doen op de locatie van het lek.

Update 7 december, 19.30 uur

De gecontroleerde verbranding (affakkeling) van het ethyleengas bij Ineos in Geel-Laakdal is gestart op vrijdagavond en is nog steeds bezig. Om technische redenen is besloten om het oorspronkelijk plan van aanpak bij te sturen. De vaste fakkel van Ineos blijft wel actief.

De mobiele fakkel die nu staat opgesteld aan de Amocolaan in Geel wordt verplaatst naar een andere locatie aan de pijpleiding, ter hoogte van Zandhoven. Daar zal die vermoedelijk vanaf morgenmiddag samen met nog een andere fakkel (zonder vlam) in werking gezet worden. Door deze nieuwe aanpak zal de voorspelde hinder in Geel-Laakdal-Meerhout beperkt blijven tot enkel een zichtbare vlam. Het is voor buurtbewoners niet langer nodig om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen.

Ondertussen blijft de gemeentelijke fase van het rampenplan in Westerlo (niet in Laakdal zoals op VRT werd vermeld) wel van kracht. Op die manier kunnen de veiligheidsdiensten in samenwerking met de beheerder van de pijpleidingen het ledigen van de ethyleenleiding en het affakkelen van het ethyleengas bij Ineos in Geel-Laakdal en Zandhoven blijven opvolgen. De civiele bescherming blijft ook metingen doen op de locatie van het lek.

Meer info op de website van je gemeente Laakdal, Geel, Meerhout, Olen en Westerlo, op Facebook en Twitter. 

Update 6 december 

Vanaf 20 uur kan je ter hoogte van het bedrijf Ineos (vroeger Amoco) in de Amocolaan op de grens tussen Geel-Laakdal grote verticale vlammen zien. Het gaat over de vaste fakkel van het bedrijf zelf en (eventueel) een extra mobiele installatie van 20 meter hoog die opgesteld staat tussen de Amocolaan en de E313 ter hoogte van de brug van Eindhout.

De gecontroleerde verbranding veroorzaakt vlammen van 15 meter hoog en gaat vermoedelijk de hele nacht duren. Er is ook geluidshinder en geurhinder mogelijk. Het wordt aangeraden om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

De gecontroleerde verbranding of affakkeling is een gevolg van het incident met de pijpleiding in de Nijverheidsstraat in Oevel-Westerlo eerder vandaag. Deze nacht is er een klein lek vastgesteld in een leiding ethyleen ter hoogte van het cosmeticabedrijf Estée Lauder in de Nijverheidsstraat langs de E313 in Oevel-Westerlo. Het gaat over een pijpleiding die loopt van de haven van Antwerpen naar Duitsland. Om dat lek te kunnen herstellen wordt met de gecontroleerde verbranding in Geel-Laakdal al het gas uit de leiding verwijderd.

Uit voorzorg is het gemeentelijk rampenplan van Westerlo opgestart, is een veiligheidszone ingesteld en worden er permanent metingen uitgevoerd door de veiligheidsdiensten en de pijplijnbeheerder Petrochemical Pipeline Services. Ethyleen is immers een brandbaar gas. De leiding is afgesloten ter hoogte van Geel en Herentals.

Meer info op de website van je gemeente Laakdal, Geel, Meerhout, Olen en Westerlo, op Facebook en Twitter. Het gemeentelijk rampenplan blijft van kracht in Westerlo.