Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

04 nov 19 In elke straat van de politiezone is een buurtinformatienetwerk actief

Vanaf nu zijn we niet meer afhankelijk van waar er een buurtinformatienetwerk (BIN) in de politiezone actief is, om de leden ervan te kunnen verwittigen bij verdachte of criminele feiten. We hebben de BIN’s hertekend, nieuwe coördinatoren gezocht, … en vanaf nu behoort elke straat van de politiezone tot een buurtinformatienetwerk. Elke inwoner kan dus aansluiten bij een BIN in zijn buurt en zo van de voordelen genieten.

Wat is een BIN?

Een buurtinformatienetwerk is een samenwerkingsverband tussen de inwoners van een buurt, de gemeente en de politie. Het wordt gecoördineerd door een gemotiveerde bewoner uit het BIN. Hij of zij is het aanspreekpunt voor de gezinnen die lid zijn of lid willen worden van het BIN.

Een BIN heeft tot doel om de uitwisseling van informatie tussen bevolking en politie te stimuleren. De politie kan de aangesloten leden op de hoogte brengen van verdachte of criminele activiteiten. Dit kan een ‘ingesproken bericht’ of ‘sms-bericht’ zijn met uur, locatie, beschrijving van verdachte(n) en eventuele preventieve tips snel na de feiten. Het bericht wordt naar de telefoonnummers van de aangesloten BIN-leden verstuurd die in de omgeving van het feit wonen. Zo zijn de leden preventief verwittigd van mogelijke feiten in hun buurt, vermindert de kans om zelf slachtoffer te worden en kunnen ze mee uitkijken naar de mogelijke verdachten.

Deze samenwerking moet er ook toe leiden dat BIN-leden spontaan verdachte situaties melden aan de politie. Een BIN beperkt zich tot het uitwisselen van informatie. De leden hebben niet het recht om toezichtsrondes of patrouilles uit te voeren. Of met andere woorden: ‘horen, zien en … melden’.

Wanneer wordt een BIN dringend geactiveerd?

Een BIN wordt dringend geactiveerd als er:

  • meerdere inbraken op een korte tijd gebeuren
  • een inbraak gebeurt waarbij de verdachten worden betrapt en vluchten
  • de feiten niet langer dan een half uur vóór het BIN-bericht zijn gepleegd

Minder dringende boodschappen

Daarnaast ontvang je op regelmatige tijdstippen minder dringende boodschappen meestal via je e-mail-adres zoals beveiligingstips, populaire inbraakmethodes, …

Via een BIN kan de politie ook heel gericht vragen naar informatie die je zou kunnen hebben over inbraken of andere misdrijven die in je buurt zijn gebeurd. 

Hoe gratis lid worden?

Je moet je wel aansluiten, als je dat nog niet gedaan hebt tenminste. Het enige wat je hiervoor moet doen, is het online formulier op de website invullen www.pzglm.be (onder diefstal, inbraak en verlies). Vanaf dan ontvang je alle berichten. Heb je geen computer? Geen probleem! Laat dan aan je wijkagent of aan je BIN-coördinator weten dat je wil aansluiten. Het lidmaatschap is volledig gratis. Je hebt alleen een telefoon of gsm nodig en de politie moedigt je aan om ook je e-mailadres ter beschikking te stellen voor de niet dringende berichten. Je kan je lidmaatschap op elk moment opzeggen. Welke BIN bij jou actief is en welke de contactgegevens zijn van jouw coördinator kan je ook nagaan op www.pzglm.be.

Horen, zien en melden

Zie je iets verdachts? Meld dit dan onmiddellijk op het noodnummer 101 of 112 of rechtstreeks aan onze meldkamer op 014 56 47 00. Verschillende zaken werden al opgelost dankzij informatie van burgers.

Dus twijfel niet en bel! De strijd tegen inbraken is immers een gedeelde zorg.

Aantal BIN’s

De politiezone is verdeeld in 30 BIN’s, waarvan er zeventien in Geel, acht in Laakdal en vijf in Meerhout zijn. In totaal zijn er 4700 leden aangesloten.

Meer info: