Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

15 jul 16 22 procent minder woninginbraken

In het eerste semester van 2016 stelden we 65 inbraken in woningen vast. Daarnaast stelden we ook 34 pogingen tot inbraak vast. Voor de inbraken en de pogingen samen is dit een daling van 22 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015.
Per 1000 huishoudens werden in de zone de eerste zes maanden van 2016 drie gezinnen geconfronteerd met een (poging) inbraak. In 90 procent van de woninginbraken ging het om het hoofdverblijf.
Slaagpercentage

In 34 procent van de gevallen bleef het bij een poging. In bijna twee op de drie gevallen raakten de inbrekers dus binnen. Het slaagpercentage is met 4 procent gestegen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015.

Wanneer?

Net zoals de voorgaande jaren zien we een duidelijke piek tijdens de donkere maanden (januari – februari). In de maand januari stelden we 37 (pogingen tot) inbraken vast, in de maand maart waren dit er nog zestien. In het tweede trimester van 2016 schommelde het aantal inbraken tussen de vijf en de negen per maand. De meerderheid van de inbraken gebeurde overdag. Er is een duidelijke piek van inbraken tussen 14 en 20 uur. Vrijdag en zaterdag waren de ‘topdagen’.

Buit?

De inbrekers maakten voornamelijk juwelen (halskettingen, ringen, horloges, armbanden en oorbellen), cash geld en computers (laptop, …) buit. In meer dan de helft van de inbraken werd er aan de achter- of zijkant van de woning een raam of deur opengebroken.

Horen, zien en melden

De strijd tegen inbraken is een gedeelde zorg. Zie of hoor je iets verdacht, meld dit dan direct aan de politie! De afgelopen zes maanden kregen we 688 meldingen van verdachte personen, gedragingen, voertuigen of toestanden. Dit is een daling van tien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. We hebben verschillende zaken kunnen oplossen dankzij informatie van burgers. Dus twijfel niet en bel onmiddellijk als je iets verdachts ziet!

Diefstalpreventief advies

Elke inwoner van de politiezone kan gratis diefstalpreventief advies aanvragen. De politie heeft hiervoor veiligheidsvrijwilligers opgeleid. Aanpassingen kunnen gaan van eenvoudige zaken tot iets meer ingrijpende maatregelen. Diefstalpreventief advies kan zowel voor bestaande woningen als voor nieuwbouwwoningen aangevraagd worden via www.pzglm.be. Bij een nieuwbouwwoning gebeurt dit op basis van het bouwplan. Dit doe je best vooraleer je met de bouwwerken start. Woon je al in je huis, dan komt een specialist thuis langs en geeft advies op maat.