Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

18 jun 18 Politie houdt meerdere verkeersacties

De voorbije dagen deed de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout meerdere verkeersacties. Deze waren gericht op alcoholgebruik achter het stuur, te snel rijden en het dragen van de veiligheidsgordel, correct gebruik van kinderzitjes en gebruik van smartphone achter het stuur.

Alcohol

Tijdens de alcohol- en wodca-acties werden 1079 bestuurders gecontroleerd. 1069 chauffeurs legden een negatieve alcoholtest af. Dit is 99 procent van de gecontroleerde bestuurders. Zes chauffeurs hadden een alcoholgehalte tussen 0,5 en 0,8 promille. Deze kwamen er vanaf met een rijverbod van drie uur en een onmiddellijke inning van 179 euro. Vier bestuurders hadden een alcoholgehalte van meer dan 0,8 promille. Deze kregen minimaal zes uur rijverbod en een proces-verbaal. Dit resulteert in een minnelijke schikking of een dagvaarding voor de politierechter. Twee rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken. Twee bestuurders legden een positieve drugstest af. Een dokter nam van hen ook een bloedproef af. Hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken. Eén persoon kreeg een boete omdat zijn nummerplaat niet leesbaar was. Eén persoon kreeg een bekeuring omdat hij geen geldig rijbewijs kon voorleggen. Eén fietser kreeg een boete omdat zijn fietsverlichting niet werkte. Eén persoon kreeg een waarschuwing. Deze actie ging door in de drie gemeenten van de politiezone.

Veiligheidsgordel, kinderzitjes en smartphonegebruik

Er was ook een actie gericht op het dragen van de veiligheidsgordel, het gebruik van kinderzitjes en smartphonegebruik achter het stuur. Hierbij werden 1328 voertuigen gecontroleerd. Acht personen kregen een boete omdat ze hun smartphone gebruikten tijdens het autorijden. 24 personen kregen een bekeuring omdat ze hun veiligheidsgordel niet droegen. Eén persoon omdat hij het kinderzitje niet correct gebruikte. Bovendien werden er nog boetes uitgeschreven voor het zich scheren tijdens het rijden (1), omdat de bestuurder geen geldig keuringsbewijs kon voorleggen (1), omdat een vrachtwagenbestuurder de tonnagebeperking van vijf ton negeerde (1) en voor foutief parkeren (1). Eén bestuurder kreeg een waarschuwing.

Snelheid

Tijdens de snelheidscontrole werden 3730 bestuurders gecontroleerd. 402 chauffeurs reden te snel. 48 bestuurders werden onmiddellijk aan de kant gezet. Tien buitenlandse bestuurders moesten hun boete onmiddellijk betalen. Zeven rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken. Er werden ook 168 ademtesten afgenomen. Eén persoon had teveel gedronken. Hij kreeg een rijverbod van drie uur en een onmiddellijke inning van 179 euro. Deze actie ging door op de Westelijke Ring richting Turnhout in Geel.