Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

21 nov 17 3300 voertuigen gecontroleerd tijdens grootschalige actie tegen woninginbraken

Vandaag voerde de politiezone een grootschalige actie tegen woninginbraken. Tijdens deze preventieve actie werden 3300 voertuigen gecontroleerd. Deze werden uit het verkeer gehaald en aan een controle onderworpen. Ook werden er 22 voertuigen en 66 personen nagetrokken in politionele databanken. Drie informatierapporten werden opgesteld. Eén persoon met een bevel tot gevangenneming werd aangetroffen. Er werd één persoon met een grote hoeveelheid harddrugs opgepakt. Drie personen waren in het bezit van verdovende middelen. Vijf bestuurders legden een positieve drugstest af. Eén bestuurder had teveel alcohol gedronken. Twee bestuurders kregen een boete omdat ze geen geldig keuringsattest konden voorleggen.

Grootschalige inzet

Op vier locaties in de drie gemeenten van de politiezone werd het in- en/of uitgaand verkeer aan een grondige controle onderworpen. Ook werden er zestien Buurtinformatienetwerken (BIN’s) ingeschakeld en werd aan hun leden gevraagd om mee uit te kijken naar verdachte situaties en personen. De locaties werden bepaald op basis van recent cijfermateriaal van woninginbraken. De politiezone zette bij deze actie bijna 60 personeelsleden in. De actie liep van 14 tot 22 uur.

Samen werken aan veiligheid

Met deze actie wil de politiezone de inwoners nog een keer attent maken op het fenomeen van woninginbraken. Zij zet al langer veel in op woninginbraken en op een goede wisselwerking met de inwoners. Zo spoort zij aan om alle verdachte zaken te melden. Op deze manier heeft de politiezone al meerdere zaken opgehelderd. Ook kan je bij de politiezone gratis inbraakpreventief advies aanvragen om je woning beter te beveiligen tegen inbrekers. Je kan ook bij je thuis een Polysafe-avond organiseren. Je nodigt dan buren, vrienden, familie, … uit en de inbraakpreventie-adviseur komt langs en vertelt wat je allemaal kan doen om je woning beter te beveiligen tegen inbrekers. Ondertussen zijn er ook slimme camera’s in de zone die nummerplaten herkennen. Ook deze worden ingezet in de strijd tegen woninginbraken. Bovendien houdt de politiezone regelmatig kleinschaligere acties op haar grondgebied.

Cadeaubonnen

Tijdens deze actie werden ook cadeaubonnen uitgedeeld voor een gratis inbraakpreventief advies. Deze kunnen bijvoorbeeld afgegeven worden aan kennissen en familie tijdens de eindejaarsfeesten.

Cijfergegevens

In de eerste tien maanden van 2017 stelde de politiezone 125 inbraken in woningen vast. Daarnaast stelden we ook 57 pogingen tot inbraak vast. Dit is een lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het gaat bijna uitsluitend om inbraken in een hoofdverblijf.

De meerderheid van de inbraken gebeurde overdag. Er is een duidelijke piek van inbraken tussen 14 en 20 uur. Zaterdag blijft de ‘topdag’, maar ook op een dinsdag registreerden we veel inbraken. Daarom was de actie ook op dinsdag tussen 14 en 22 uur gepland. De inbrekers maakten voornamelijk juwelen, cash geld en computers buit. In meer dan de helft van de inbraken werd er aan de achter- of zijkant van de woning een raam of deur opengebroken.