Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

28 sep 17 Politiezone deed mee met ‘Mooimakers’

De politiezone deed ook mee aan de campagne Mooimakers waarbij we tussen 18 en 24 september extra hebben ingezet op sluikstort en zwerfvuil. Sluikstorten kost de gemeenschap veel geld. Als de identiteit achterhaald kan worden, zal de overtreder opdraaien voor de opruimingskosten. Bovendien krijgt hij afhankelijk van de grootte van het sluikstort een GAS-PV of een gerechtelijk proces-verbaal. De politiezone geeft zelf ook het goede voorbeeld op vlak van afval.

Geel

In Geel werd er op 17 locaties controle op zwerfvuil en sluikstort gedaan. Hierbij werd één verdachte van een sluikstort geïdentificeerd. In totaal werden er twee GAS-PV’s opgesteld. Ook is er veel jeugd aangesproken en gesensibiliseerd.

Laakdal

In Laakdal deden alle wijkagenten één tot driemaal een vooraf uitgetekend traject langs sluikstort- en zwerfvuilgevoelige gebieden. Op tien locaties werd een sluikstort vastgesteld, gaande van een gevulde plastieken winkeltas tot grof vuil en tot een stort van een 10-tal vuilniszakken. Op drie locaties werd veel zwerfvuil aangetroffen. De sluikstorten werden door de gemeente Laakdal opgeruimd. Bij identificatie van daders zullen zij een (GAS-)pv ontvangen. Er werd niemand op heterdaad betrapt.

Meerhout

In Meerhout werden dertien plaatsen één tot twee keer per dag gecontroleerd waar regelmatig sluikstort en zwerfvuil aangetroffen wordt. De wijkagenten kwamen uit bij één sluikstort. Voor het overige werd er vooral zwerfvuil aangetroffen en ook nog een hoeveelheid achtergelaten steenpuin.

Cijfers politiezone

Gemiddeld ontvangt de politiezone zeven meldingen over sluikstort per week, voornamelijk op weekdagen. In 2016 ontving de politiezone in totaal 351 meldingen over sluikstorten. Er werden 54 GAS-PV’s opgesteld en 27 PV’s. In de eerste helft van 2017 registreerde de politiezone 178 meldingen over sluikstorten. Er werden 30 GAS-PV’s opgesteld en 11 PV’s.

Afvalarme politiezone

Ook de politiezone probeert haar steentje bij te dragen aan het milieu en houdt haar afvalberg zo klein mogelijk. Eerst en vooral gebruiken we gefilterd kraantjeswater en grote, herbruikbare bidons water als drinkwater in plaats van literflessen. Ook het regenwater hergebruiken we om de toiletten door te spoelen. Al het afval van de politiezone wordt gescheiden. Dit begint al bij de afvalbakjes op de burelen. Dit gaat om PMD, papier, plastic, glas en restafval. Ook gebruikte batterijen worden apart in een ton van BEBAT verzameld en opgehaald. De zitmaaier die we gebruiken mulcht het gras zodat we geen grasafval hebben. Afgedankte computers, bureaumateriaal en fietsen gaan naar de kringloopwinkel. Oud ijzer verkopen we aan een schroothandelaar. Andere zaken die stuk zijn brengen we naar het containerpark. Binnenkort verhuist ons wijkkantoor van Laakdal. Het meubilair wordt dan vernieuwd. Het oude meubilair schenken we aan een Laakdalse school. We zamelen ook dopjes in ten voordele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden.