Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 101
niet dringend 014 56 47 00

mrt 2017 Ben jij een wielertoerist? Ken de regels!

De lente is in het land en ook het wielerseizoen is ondertussen van start gegaan. Alleen of in groep trekken wielertoeristen eropuit om hun kilometers te fietsen. Als ze er individueel opuit trekken, zijn ze meestal de voorbeeldigheid zelve, maar in groep durven ze de regels al wel eens aan hun laars te lappen. Dit wekt bij andere weggebruikers ergernis op. De groepsgeest creëert een vals gevoel van veiligheid. Het rijden in groep is niet zonder gevaar. Daarom de belangrijkste regel: respecteer de wegcode en breng jezelf en anderen niet in gevaar!

Wanneer ben je een groep?

Pas vanaf vijftien fietsers ben je voor het verkeersreglement een groep. Ben je dus met minder wielerliefhebbers op pad, dan ben je geen groep en is iedereen een individuele fietser en moet hij of zij de regels voor de fietsers volgen (www.wegcode.be).

De voornaamste regels waartegen gezondigd wordt
 • Het gebruik van het fietspad als er één is.
 • Het gebruik van een oversteekplaats voor fietsers als dit er is.
 • Het achter elkaar rijden bij aan- en achteropkomend verkeer.
Regels voor rijden in groep

Ben je met minimum vijftien wielerfanaten, dan ben je een groep. Je mag dan op de rijbaan rijden – de groep moet het fietspad dus niet gebruiken – en je mag met twee naast elkaar rijden op voorwaarde dat je gegroepeerd blijft.

Tegen de volgende regels wordt nogal eens gezondigd:

 •     Negeren van de verkeerslichten.
 •     Negeren van de voorrang aan rechts.
 •     Negeren van de voorrangsregeling op een rotonde.
Begeleidende auto’s

Ben je met minstens vijftien en maximum 50 fietsers, dan mag een begeleidende auto de groep voorafgaan en volgen. De afstand tussen de auto en de groep fietsers is ongeveer 30 meter. Is er maar één begeleidende auto dan volgt die de groep.

Telt de groep meer dan 50 deelnemers (en maximum 150), dan moet deze begeleid worden door twee auto’s – één wagen voor en één wagen achter de fietsers. Er moeten minstens twee wegkapiteins bij de groep zijn die waken over het vlot en veilig verloop van de tocht. Zij moeten minimum 21 jaar oud zijn, een armband dragen om de linkerarm met de nationale kleuren met het woord ‘wegkapitein’ in zwarte letters op de gele strook. Zij mogen, op kruispunten die niet geregeld worden door verkeerslichten, het verkeer stilleggen met het verkeersbordje C3 zodat de groep en de twee begeleidende voertuigen kunnen oversteken.  

 C3 Verkeersbord C3

Op het dak van de begeleidende auto’s staat een blauw bord met de afbeelding van het verkeersbord A51 met daaronder een witte fiets. Het bord moet duidelijk geplaatst worden op de begeleidende auto’s zodat het goed zichtbaar is voor het tegenliggend en achteropkomend verkeer.

A51 Verkeersbord A51

De vijftien geboden van de wielertoerist
 1. Ik fiets hoffelijk.
 2. Ik heb respect voor andere weggebruikers.
 3. Ik volg de verkeersregels.
 4. Ik respecteer de voorrangsregels.
 5. Ik breng andere weggebruikers niet in gevaar.
 6. Als ik andere fietsers, voetgangers, skeelers, joggers,… tegenkom, snijd ik hen de weg niet af en wacht ik tot ik    voorbij kan.
 7. Ik laat weten dat ik eraan kom door mijn fietsbel te gebruiken.
 8. Ik kijk goed en ver voor me uit, zodat ik kan anticiperen op mogelijke hindernissen.
 9. Ik hou me aan de maximale snelheid.
 10. Ik pas mijn snelheid aan de omstandigheden aan en verhoog mijn tempo wanneer dat veilig kan.
 11. Als getraind fietser vermijd ik zoveel mogelijk de tijdstippen waarop tragere weggebruikers op het jaagpad of fietspad onderweg zijn.
 12. Ik vertraag en stop als dat nodig is voor de veiligheid van mezelf en van anderen.
 13. Ik rij niet in een al te grote groep om andere weggebruikers niet te storen.
 14. Ik gebruik in groep nooit de volledige breedte van het jaagpad of fietspad, zodat er altijd voldoende ruimte overblijft voor andere weggebruikers. Met twee naast elkaar rijden is het uitgangspunt.
 15. Ik neem de rechterkant van het jaagpad of fietspad, ook in de bochten.

Verpakkingen van je drankjes en energierepen horen niet thuis in de berm van de weg. Geef als wielertoerist het goede voorbeeld en laat je niet overkomen als een wielerterrorist!

Bronnen