Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

08 feb 24 Nieuwe elektrische wagen voor wijkteam Meerhout

Het wijkteam Meerhout kreeg eind januari de sleutels overhandigd van het gloednieuwe elektrische politievoertuig MG met Battenburgpatroon. De wijkagenten verplaatsen zich dus voortaan zichtbaar én ecologisch.

Elektrische politievoertuigen 

De politiezone wil in de toekomst het wagenpark vergroenen. Elektrische voertuigen voor de interventieploegen zijn niet haalbaar wegens het beperkte rijbereik en de belasting van de batterij bij gebruik van de licht- en geluidssignalisatie. Voertuigen die door de wijkagenten gebruikt worden, zijn daarom wel geschikt. In 2023 kreeg het dak van het Meerhoutse wijkkantoor ook zonnepanelen.

In 2024 wordt het Veiligheidshuis Ter Stokt voorzien van zonnepanelen en wordt ook overwogen om over te stappen op elektrische voertuigen voor de wijkteams in Geel. Op termijn zullen mogelijk ook de wijkagenten in Laakdal elektrisch rijden. 

Herkenbaarheid en zichtbaarheid 

De nieuwe politievoertuigen krijgen voortaan uitgevoerd het opvallende Battenburgpatroon, zoals dit ook het geval is bij andere hulp- en veiligheidsdiensten. Door het gebruik van reflecterende fluogele en blauwe vlakken, verhoogt de zichtbaarheid zowel ’s nachts als overdag en draagt dit bij tot de veiligheid van prioritaire voertuigen. 

Battenburgpatroon 

Heel wat landen maken al gebruik van dit patroon. In België werden alle MUG- en ziekenwagens, de voertuigen van de Civiele bescherming, alle FAST-voertuigen en een deel van de brandweervoertuigen voorzien van de Battenburgvlakken in hun eigen herkenbare kleuren. Als contrastkleur kiezen de medische diensten voor groen, de brandweerdiensten voor rood en de FAST-diensten (takelingen en signalisatie op snelwegen) voor zwart. De traditionele politiekleuren zijn in bijna heel Europa fluogeel met verschillende tinten blauw. De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout kiest om die reden dan ook voor het doortrekken van deze kleuren in de voertuigen.