Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

28 sep 23 Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout koopt 28 bodycams aan

Bodycams zijn draagbare camera's die politieagenten op hun lichaam kunnen bevestigen. Ze worden gebruikt om video- en audio-opnamen te maken van politie-interventies.

Misdrijven en overlast voorkomen

Bodycams zijn een belangrijk hulpmiddel voor de politie. Ze kunnen helpen om misdrijven en overlast te voorkomen en om de veiligheid van politieagenten te verbeteren. De beelden kunnen na afloop onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt om de precieze toedracht en afloop van bepaalde interventies te achterhalen.

Niet zomaar filmen

Bodycams kunnen niet ingeschakeld worden om zomaar iedereen op straat te filmen. In de voorziene wetgeving staat duidelijk omschreven in welke situaties dit mag. De bodycam wordt altijd openlijk en zichtbaar gedragen. Er wordt er een mondelinge waarschuwing gegeven indien de situatie het toelaat. Als je gefilmd wordt, zie je dat ook aan een rood opnamelichtje. De opnames worden bewaard op een beveiligde server en worden maximaal 12 maanden bewaard.

Start na goedkeuring nieuw wetsontwerp

De ingebruikname hangt af van de timing van de goedkeuring van het nieuwe wetsontwerp dat momenteel op tafel ligt. De politiezone hoopt hiermee in het najaar van start te gaan. Alle politieagenten van de zone kunnen deze bodycams gebruiken.