Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

apr 2017 Beter een goede buur dan een verre vriend

Het huis van je dromen kies je uiteraard zelf, maar de buren, dat is altijd afwachten. Een goede relatie met je buren is het gevolg van respectvol met elkaar omgaan en rekening houden met elkaar. Het is een wisselwerking die tot stand komt wanneer je allebei van goede wil bent. Hoe word je de buur die je zelf wilt? Lees hieronder onze tips!

Maak kennis met je buren

Ben je nieuw in een buurt? Klop gerust aan bij de buren om jezelf even voor te stellen. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Is er iemand nieuw in je buurt, dan kan je ook zelf de eerste stap zetten om kennis te maken. Begroet je buren ook wanneer je elkaar ziet. Je hoeft niet elke keer een praatje te maken, maar je hand opsteken of een goeie dag zeggen is een vriendelijk gebaar en een kleine moeite.

Respecteer elkaars privacy

Elke buur heeft zijn eigen omgangsvormen en gewoontes. Respecteer elkaars privacy.

Help elkaar

Een goede verstandhouding met je buren is voor beiden een goede zaak, al was het maar om in vakantieperiodes de brievenbus leeg te maken en de planten water te geven of een pakje in ontvangst te nemen. Ze zijn trouwens ook een uitstekende ‘waakhond’ om op je woning te letten wanneer je er niet bent. Vraag je hen om een gunst tijdens je reis? Beloon hen dan met een klein geschenkje.

Veroorzaak geen geluidsoverlast

Lawaai is wellicht de grootste ergernis. Veroorzaak zelf geen geluidsoverlast. Als je een feestje plant, verwittig de buren dan even voordat je de volumeknop open zet of nodig hen ook uit. Als je hen te vriend wil houden, schakel je ook best niet meteen de politie in wanneer ze het zelf te bont maken. Een simpel telefoontje kan de decibels doen zakken. Respecteer de rust en maak geen lawaai na 22 uur. Ben je luidruchtig aan het renoveren? Licht dan de buren in over de duur van de werken en vraag om begrip. Beter voorkomen dan genezen!

Huisdieren

Huisdieren zijn vaak een bron van ergernis. Als je naar je werk gaat, zorg dan dat je jouw hond tevreden achterlaat zodat hij niet de hele dag zit te blaffen. Anticipeer op mogelijke irritaties, pols eens bij je buren of ze geen hinder ondervinden. Laat ze ook niet eender waar hun behoeftes doen, alleszins niet in de tuin van je buren!

Spelende kinderen

Spelende kinderen zijn heel gezellig voor de ouders, maar niet altijd zo fijn voor de omgeving. Laat je kinderen niet voetballen tegen de gevel van je buren. In je eigen tuin kan je doen wat je wil, maar als het er iets te wild aan toe zou gaan, toom je kroost dan toch maar wat in.

Snoei tijdig je hagen en bomen

Snoei tijdig je bomen en hagen. Zo vermijd je dat je buren zich ergeren aan overhangende takken, aan bladeren die bijvoorbeeld in hun zwembad vallen, aan jouw bomen die alle zon in hun tuin wegnemen, …

Nette voortuin

Hou je voortuin netjes. Een verwaarloosde, onverzorgde tuin in een mooie buurt is echt een afknapper en een doorn in het oog. Dit geldt voor je buren maar natuurlijk ook voor jezelf.

Blijf communiceren

Wat er ook gebeurt, blijf steeds communiceren! Laat irritaties niet zo hoog oplopen dat je niet meer op een fatsoenlijke manier met mekaar kunt praten. Je buren aanspreken op ongewenst gedrag is moeilijk, maar het helpt wel om hardnekkige burenruzies te voorkomen. Misschien zijn ze zich helemaal niet bewust van hun gedrag en willen ze zich aanpassen. Stoot je echter op slechte wil, sta er dan boven en laat je niet verleiden tot aanslepende discussies.

Zoek samen naar een oplossing

Heb je toch ruzie of onenigheid met je buur? Zoek dan samen naar een oplossing. Het is beter dat jij en je buur samen een overeenkomst bereiken die rekening houdt met jullie gevoeligheden en wensen. Zo'n overeenkomst is duurzaam en komt beter tegemoet aan jullie wensen dan een oplossing die van buitenaf opgelegd wordt door de politie, de vrederechter of een rechtbank.

Bronnen