Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

17 mrt 17 Netwerk mensenhandelaars prostitutiemilieu opgerold door politiezone

De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout rolde recent een netwerk van mensenhandelaars in het prostitutiemilieu op. Na meerdere klachten van buurtbewoners in verband met overlast door bezoekers aan vermoedelijke prostituees startte de zone een onderzoek op. Na intensief speurwerk konden de twee verdachten worden gearresteerd.

Het onderzoek bracht aan het licht dat verschillende mensen in Geel, Olen en Mol in hun woning georganiseerd kamers verhuurden aan vaak illegale Nigeriaanse meisjes die zich daar prostitueerden in het circuit van privé-ontvangsten.

Twee verdachten werden vervolgens gearresteerd. Het gaat om een man van in de zestig uit Geel en een man van in de vijftig uit Sint-Gillis-Waas.
Zij werden beiden aangehouden door de onderzoeksrechter.
De man uit Geel werd inmiddels vrijgelaten door de raadkamer doch tegen deze beslissing heeft het openbaar ministerie hoger beroep aangetekend.
De man uit Sint-Gillis-Waas blijft verder aangehouden maar heeft zelf hoger beroep aangetekend tegen deze beslissing van de raadkamer.
Beiden blijven dus voorlopig in voorlopige hechtenis in afwachting van een beslissing van de kamer van inbeschuldigingstelling.

Hun voertuigen, rekeningen, computers en GSM’s werden in beslag genomen, evenals cash geld.

Ook op negen verblijfsadressen van de meisjes, waarvan vier in Geel, drie in Olen en twee in Mol, kwam de politie tussen.
Zeven meisjes werden aangetroffen. Ook bij hen werd hun GSM en een som cash geld in beslag genomen. Het ging om vijf Nigeriaanse meisjes, één Roemeens meisje één Belgisch meisje. Zes van hen waren illegaal in het land. Vier Nigeriaanse meisjes kregen van het parket voorlopig het statuut ‘slachtoffer mensenhandel’. “Payoke”, een erkend opvang- en begeleidingscentrum voor slachtoffers van mensenhandel en –smokkel, volgt hun situatie verder op.

Van de huiseigenaars werd eveneens hun GSM, cash geld en computer in beslag genomen.

Bij de operatie waren zowel leden van het team recherche, als interventieleden, wijkagenten en het team jeugd en gezin betrokken.

Turnhout, 17 maart 2017.
I. Delissen, perswoordvoerster parket Antwerpen – afdeling Turnhout.